Up 2 Date

Valt het festivalseizoen van 2021 nog te redden?

foto: FunX 2019
  1. Newschevron right
  2. Valt het festivalseizoen van 2021 nog te redden?

Waarschijnlijk ben je nog aan het rouwen om het gecancelde festivalseizoen van dit jaar, maar organisatoren maken zich nu al grote zorgen om de zomer van 2021. Dat komt omdat zij - en alle anderen die afhankelijk zijn van evenementen - nu een hoop inkomsten mislopen en verzekeren geen optie meer is. Daarnaast is het haast onmogelijk om een festival te organiseren zolang er geen einddatum van de anderhalve meter-regel in zicht is.

GEEN EVENEMENTEN = GEEN GELD VOOR ETEN

Bij het wegvallen van alle festivals denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan je eigen zomer die (deels) in het water valt, maar er zijn enorm veel mensen die hierdoor in grotere problemen raken. Niet alleen de organisatoren van je favoriete festival, maar ook alle andere werknemers die afhankelijk zijn van evenementen. Denk aan beveiligers, cateraars, licht- en geluidsmensen en leveranciers van sanitair.

Evelyn en Anthony zijn als zzp'ers afhankelijk zijn van de evenementenbranche. Zij vertelden eerder aan FunX wat de gevolgen voor hen zijn: "Als er evenementen wegvallen, heb ik gewoon minder geld over om bijvoorbeeld te eten. Het is het risico dat je loopt, maar dit verwacht niemand."

NIET TE VERZEKEREN

Verzekeren tegen een pandemie zoals de coronacrisis gaat niet meer: verzekeraars hebben begin dit jaar de dekking bij een pandemie uit hun pakketten gehaald. Dit omdat er volgens Maarten van Denderen van Klap No Risk niet meer tegenop te verzekeren valt: "Het risico is nu zo groot, dat de premie heel erg hoog wordt. Dan kun je je net zo goed niet verzekeren. Er is geen verzekeraar op de wereld die dit nu nog verzekert", zei hij tegen de NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

FINANCIËLE STEUN VAN DE OVERHEID NODIG

Veel mensen zijn het er daarom over eens: om het festivalseizoen van volgend jaar te redden, is financiële steun van de overheid nodig. Nu is door het kabinet al wel 300 miljoen euro vrijgemaakt voor cultuur, maar dat gaat volgens Gert Jan Brouwer van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) vooral naar gesubsidieerde theaters en musea en niet naar de popsector. "Er zijn zo onwijs veel mensen die leven van werk in deze branche, die worden soms nog wel eens vergeten", zei hij tegen het AD.

1,5 meter

Naast geld zijn de veiligheidsregels ook nog een dingetje. Zolang de anderhalve meter-regel geldt, blijft het voorlopig zo goed als onmogelijk iets te plannen. Maar die planning en organisatie kunnen niet te lang op zich laten wachten als we volgend jaar weer willen feesten. "Een artiest boeken of een compleet festival van de grond krijgen is een enorm risicovolle operatie geworden. Bovendien is de vraag afgenomen en blijven artiesten zelf ook weg", aldus Gert Jan.

Good vibes only

Al deze berichten zijn natuurlijk niet echt lekker om te lezen. Toch is het niet nodig om alle hoop te verliezen. Poppodia en festivalorganisatoren blijven de moed er namelijk inhouden, aldus de VVEM: "De veerkracht en de flexibiliteit om creatieve oplossingen te bedenken kenmerken onze industrie. We doen er alles aan om na deze crisis zoveel mogelijk evenementen weer veilig door te kunnen laten gaan."

Tot die tijd kan je natuurlijk altijd bij FunX terecht voor de lekkerste tunes en je dagelijkse dosis good vibes. Van Lockdown Sessions tot Vibe Streams: we got you!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie