Up 2 Date

Straf voor betaalde seks met minderjarige is vaak lager dan eis

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Straf voor betaalde seks met minderjarige is vaak lager dan eis

De gevangenisstraf voor mensen die seks hebben met minderjarigen tegen betaling is vaak een stuk lager dan de eis van het OM. Zo vraagt het OM om hogere straffen, maar blijkt de rechter uiteindelijk een ander oordeel te vellen. Dit komt voort uit onderzoek van het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel.

Lage straf

Uit het onderzoek van het CKM blijkt dat de rechter in zestig procent van de zaken waarin er betaalde seks is geweest met een minderjarige, maar één dag cel en een taakstraf oplegt aan de veroordeelde. Het Openbaar Ministerie blijkt daarentegen in bijna alle zaken een celstraf van meer dan een maand te eisen. Volgens rechter Jacco Janssen wordt de afweging gemaakt of de verdachte weet dat het om een minderjarige gaat. Hij vertelt het volgende aan NOS: "Als de verdachte echt weet dat het een minderjarige is, krijgt hij een hoge celstraf, met als oriëntatie vier maanden. Maar is het niet aannemelijk dat de verdachte het wist? Dan straffen wij lager."

Het CKM heeft in het onderzoek ook meer kennis opgedaan over de mensen die gebruik maken van de gedwongen prostitutie. Zo hebben ze gekeken naar alle rechtszaken van 2015 tot en met 2019 waarbij een minderjarige is betrokken. Hieruit bleek dat alle veroordeelden mannen waren met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar. Velen van hen hadden tijdens het vergrijp een relatie en kinderen.

Ster advertentie
Ster advertentie