Up 2 Date

Tweede Kamer wil hard ingrijpen tegen fatbikes: “Helmplicht en leeftijdsgrens”

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tweede Kamer wil hard ingrijpen tegen fatbikes: “Helmplicht en leeftijdsgrens”

Fatbikes zijn tegenwoordig enorm populaire vervoersmiddelen. Vooral jongeren in de grote steden bewegen graag van A naar B op de elektrische fietsen. Echter, volgens de Tweede Kamer gaat er erg veel mis in het verkeer sinds de komst van de fatbikes. Zo veroorzaken fatbike-gebruikers veel ongelukken. Een meerderheid van de Kamer is dan ook voor een leeftijdsgrens en een helmplicht.

Tweede Kamer wil helmplicht en leeftijdsgrens voor fatbikes

Verschillende partijen zoals de PVV, VVD, GroenLinks/PvdA en de BBB zijn voor strengere maatregelen. GroenLinks/PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop zei hierover: “De afgelopen maanden hebben veel ongelukken plaatsgevonden en was er veel overlast. Het is inmiddels de spuigaten uitgelopen. Lange tijd hebben we gezegd dat er beter gehandhaafd moet worden, maar dat is niet genoeg.” Volgens De Hoop moet er dan ook een leeftijdsgrens van minimaal twaalf jaar oud komen. Dit zodat middelbare scholieren wel nog met hun fatbikes naar school kunnen. Ook staat het Kamerlid er welwillend tegenover om een helmplicht in te voeren.

Volgens de VVD en de BBB mogen de regels nog strenger dan de maatregelen die De Hoop aanhaalde. De BBB wil een leeftijdsgrens van zestien jaar en ouder in tegenstelling tot de minimumleeftijd van twaalf jaar. De VVD is het voor een groot deel eens met de BBB en gaat nog een stap verder. Volgens hen moeten fatbike-gebruikers zelfs een rijbewijs hebben.

PVV eerder tegen helmplicht en leeftijdsgrens voor fatbikes

Dat de PVV voor strengere maatregelen is, is opvallend. Eerder deze week gaf de PVV-Minister van Infrastructuur Barry Madlener te kennen dat hij geen maatregelen wilde nemen tegen fatbikes. Naar eigen zeggen wilde Madlener geen minister zijn die dingen verbiedt. Nu komt hij daar dus op terug omdat zijn partij wel voor strengere regels is. Zo zei de PVV-woordvoerder Hidde Heutink op X: “Nederland schreeuwt om maatregelen tegen opgevoerde fatbikes. Dit gaat niet langer zo. De PVV is voorstander van het invoeren van een leeftijdsgrens voor fatbikes!”

Het is niet bekend welke regels doorgevoerd zullen worden. Evenmin is bekend wanneer de regels van kracht zullen zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie