Up 2 Date

Zoon van El Chapo, Joaquin Guzmán López (38), opgepakt in de Verenigde Staten

foto: AFPfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Zoon van El Chapo, Joaquin Guzmán López (38), opgepakt in de Verenigde Staten

Het lijkt erop dat de appel niet ver van de boom valt. Joaquin Guzmán junior, de zoon van de beruchte Mexicaanse drugsbaas El Chapo, is in de Verenigde Staten namelijk opgepakt door de Amerikaanse autoriteiten.

Arrestatie

De 38-jarige Joaquin Guzmán werd samen met zijn vaders compagnon Ismael "El Mayo" Zambada opgepakt in El Paso: een stad in de staat Texas, gelegen aan de Mexicaanse grens. Beide mannen behoren, net als El Chapo, tot het beruchte Sinaloakartel. Dit kartel staat bekend om hun grootschalige drugssmokkel en gewelddadige manier van handelen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is het Sinaloakartel "een van de gewelddadigste en machtigste drugshandelorganisaties ter wereld".

Fentanyl

Tegen Zambada ligt er al een aanklacht bij de rechtbank in de Verenigde Staten. Hij wordt ervan verdacht zich bezig te houden met de productie en de smokkel van fentanyl: een middel dat zo’n vijftig keer sterker is dan heroïne. In de Verenigde Staten is er momenteel een groot fentanylprobleem waarbij vele mensen overlijden na gebruik van de drug.

Oprichters Sinaloakartel

De 76-jarige Ismael 'El Mayo' Zambada is samen met El Chapo een van de oprichters van het Sinaloakartel. Zambada werd in 2016 de opperbaas van het kartel nadat El Chapo werd gearresteerd in Mexico. In het verleden lukte het El Chapo vaak om te ontsnappen, maar nu was er geen ontkomen meer aan. Het jaar daarop werd de bekende drugsbaron namelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar werd hij in 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Sindsdien zit El Chapo in een van de strengst bewaakte gevangenissen van de VS.

Ster advertentie
Ster advertentie