Up 2 Date

Onderzoek: 1 op de 5 agenten discrimineerde in 2022 op werk

foto: ter illustratie - Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek: 1 op de 5 agenten discrimineerde in 2022 op werk

Uit een nieuw onderzoek van Politie en Wetenschap is gebleken dat één op de vijf agenten in het afgelopen jaar discriminerende opmerkingen zou hebben gemaakt tijdens het werk. Het onderzoek concludeert dat integriteit niet voldoende prioriteit krijgt in functioneringsgesprekken.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden ruim vijftig politiemedewerkers geïnterviewd en ruim negenhonderd vulden een uitgebreide vragenlijst in. Uit de resultaten blijkt dat één op de vijf agenten in het afgelopen jaar een discriminerende opmerking heeft gemaakt en één op de twintig zegt een collega een 'gemene streek' te hebben geleverd. Verder blijkt uit het onderzoek dat een meerderheid in het afgelopen jaar onbeleefd is geweest tegen een collega of een collega persoonlijk heeft gekwetst.

Conclusie

De onderzoekers concluderen uit het onderzoek dat integriteit een belangrijk onderdeel van de functioneringsgesprekken zou moeten zijn, maar dat uit de interviews blijkt dat dit onvoldoende het geval is. Daarbij zou er binnen de politie een gebrek zijn aan een aanspreekcultuur. Er is een familiecultuur aanwezig en ook de machocultuur wordt in het onderzoek genoemd.

Ster advertentie
Ster advertentie