Up 2 Date

Meer jongeren kampen met slaapproblemen en psychische klachten: "Flink gegroeid"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Meer jongeren kampen met slaapproblemen en psychische klachten: "Flink gegroeid"

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer jongeren kampen met slaapproblemen en depressies. Dit blijkt uit een onderzoek dat onder 1400 jongeren is uitgevoerd. De cijfers zijn enorm gegroeid ten opzichte van 2017, toen een soortgelijk onderzoek werd gepubliceerd.

Gezondheidsenquête

Het CBS heeft vorig jaar 1400 jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot 25 jaar ondervraagd voor een gezondheidsenquête. Uit deze enquête blijkt dat het aantal jongeren die last heeft van slaapproblemen of depressies enorm gegroeid is ten opzichte van 2017. 22 procent van de ondervraagde jongeren liet namelijk weten dat ze kampten met slaapproblemen, terwijl dit in 2017 nog om veertien procent ging. Dit betekent dat één op de vier jongvolwassen hieronder lijdt.

Het aantal jongeren dat last heeft van een depressie is sinds 2017 ook enorm gegroeid, namelijk van vijf naar zestien procent. Dit percentage zou onder vrouwen hoger zijn dan onder mannen, volgens de vrijgegeven cijfers. "Van de meisjes van 12 tot 18 jaar had 15 procent psychische klachten in de afgelopen vier weken, tegen 8 procent van de jongens", schrijft het CBS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reden

De onderzoekers van het CBS zijn van mening dat de coronacrisis een grote bijdrage heeft gehad aan deze groei van depressies en slaapproblemen. "Tussen 2020 en 2021 zagen we een enorme sprong: het corona-effect", deelt een onderzoeker aan RTL Nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie