Up 2 Date

PVV’er en Kamervoorzitter Martin Bosma toch afwezig tijdens Keti Koti

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. PVV’er en Kamervoorzitter Martin Bosma toch afwezig tijdens Keti Koti

Lang leek het erop dat PVV’er en Kamervoorzitter Martin Bosma aanwezig zou zijn tijdens Keti Koti: dde dag waarop we de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalig Nederlandse Antillen vieren en herdenken. Nu heeft Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), laten weten dat Bosma toch niet van de partij zal zijn.

Geen excuses voor uitspraken

De afwezigheid van Martin Bosma tijden Keti Koti is de uitkomst van een gesprek dat Linda Nooitmeer voerde met de PVV’er. Zo zou Nooitmeer Bosma hebben gevraagd om spijt te betuigen voor zijn racistische en extreem rechtste uitlatingen over de jaarlijkse viering van de slavernijafschaffing.

In het verleden stelde de huidige Kamervoorzitter namelijk dat de jaarlijkse viering van Keti Koti "slavernijgedram", "anti-blank racisme" en "indoctrinatie" is. Daarnaast heeft de PVV Rutte opgeroepen om zijn excuses voor het slavernijverleden in te trekken.

Afwezigheid

Het is tijdens Keti Koti gebruikelijk dat naast de minister-president, ook de voorzitter van de Tweede Kamer aanwezig is. De eerdere aankondiging van Bosma’s aanwezigheid zette kwaad bloed bij verschillende mensen. Zeker gezien zijn racistische en extreem rechtste uitspraken in het verleden. Zelf laat Martin Bosma via een woordvoerder weten dat de herdenking van het slavernijverleden "niet over hem moet gaan". Het is niet bekend of de voorzitter af heeft gezegd omdat hij zijn excuses niet aan wilde bieden.

Ster advertentie
Ster advertentie