Bezoekers Keti Koti Festival over excuses van de koning: "Stap in de goede richting"
- News
- Bezoekers Keti Koti Festival over excuses van de koning: "Stap in de goede richting"
Na maanden van speculaties was het gisteren eindelijk zover: koning Willem-Alexander heeft op Keti Koti excuses gemaakt voor het Nederlandse slavernijverleden. Bij het nationale slavernijmonument in het Oosterpark stonden honderden belangstellenden te kijken naar de historische toespraak van de koning waarin hij niet alleen excuses maakte voor de rol van Nederland in de slavernij, maar ook voor die van zijn familie. Ook op het Keti Koti Festival op het Museumplein keken duizenden aandachtig naar de toespraak van de koning. Een aantal bezoekers vertelt aan FunX wat zij vinden van het excuus van de koning en hoe het volgens hen nu verder moet.
foto: FunX
Sharily (35)
"Ik was tijdens de toespraak van de koning in het Oosterpark. Het moment zelf vond ik heel indrukwekkend. Het regende toen hij sprak en zijn woorden kwamen wel echt binnen. Er moet nog wel zoveel gebeuren, maar het was wel een historisch moment. Ik moet het excuus nog wel even laten bezinken, maar ik denk dat het een stap is in de goede richting. We hadden in december het excuus van Mark Rutte en nu die van de koning, dus we beginnen stappen te zetten, wat een positieve ontwikkeling is. De vraag blijft wel hoe we nu verder gaan. Ik hoop na vandaag dat Keti Koti sowieso een vrije dag wordt. Nu valt het toevallig op een zaterdag, maar eigenlijk zou ik ook vrij willen als 1 juli op een maandag valt. Hoe we nu verder gaan is iets wat we samen moeten uitvogelen. Daarvoor moet de politiek samenwerken met belangenorganisaties. Vanuit mijn boekenclub Reading in Black kan ik er alleen voor zorgen dat we meer gaan lezen over onze geschiedenis. Daarnaast is Jerry Afriyie met zijn stichting bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van lespakketten over het slavernijverleden. Het zijn allemaal kleine dingen die bijdragen aan een inclusievere samenleving en ervoor zorgen dat mensen meer te weten komen over het slavernijverleden van Nederland."
foto: FunX
Leon-Mitchell (27)
"Toen ik op de radio hoorde dat koning Willem-Alexander excuses had gemaakt voor het slavernijverleden had ik wel even zoiets van: wauw, dit is niet niks. Ik had niet verwacht dat er dit jaar zoveel belangstelling zou zijn voor Keti Koti. Het is veel drukker dan normaal en er heerst een goede vibe. Nu de koning excuses heeft gemaakt, zou het een mooi moment zijn om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Dat had eigenlijk allang al moeten gebeuren. Verder denk ik dat het excuus de eerste stap is naar herstel voor de Zwarte gemeenschap. Het herstel zal waarschijnlijk nog wel lang op zich laten wachten, want laten we eerlijk zijn: het Koninkrijk is gebouwd op slavernij. Het zou ontzettend veel geld kosten om alles terug te betalen. Hoe het herstel eruit zal zien, weten we niet, maar ik hoop dat het er ooit zal komen."
foto: FunX
Telezahh (23)
"Ik vind het excuus van de koning belangrijk. Het wordt zeer gewaardeerd, want het is zo'n groot deel van de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis. Het excuus is de eerste stap naar een betere toekomst en beter begrip naar elkaar toe. Dat is iets en daar ben ik heel erg blij om. We staan nu ook op een punt van verdergaan. Nu hebben we het excuus gehad, wat gaan we er verder mee doen? Hoe gaan we het verder uitbouwen? Wat zijn de verdere doelen die we moeten bereiken als Nederlandse multiculturele samenleving? Dus ik vind het een mooi begin, een mooi standpunt en teken van samenkomst."
foto: FunX
Demaro (22)
"Ik vind het goed dat de koning excuses heeft gemaakt voor het slavernijverleden. Tegelijkertijd hoop ik dat het excuus ervoor zorgt dat andere landen die hebben bijgedragen aan de trans-Atlantische slavenhandel excuses maken. Ik denk dat het excuus van Nederland daarmee veel meer betekenis krijgt. Het zou fijn zijn als Keti Koti nu ook de erkenning krijgt die het verdient. Als het een nationale feestdag zou zijn, dan hoef je niet eerst te gaan werken om daarna pas naar het Keti Koti Festival te gaan bijvoorbeeld. Als je van tevoren weet dat je op 1 juli vrij bent, kun je gerust Keti Koti vieren. Ik hoop dat de excuses zullen bijdragen aan een inclusievere samenleving waarin mensen worden gezien voor wie ze zijn in plaats van wat ze zijn. Daarnaast denk ik dat als er een herstelplan komt voor nazaten van tot slaaf gemaakten dat het een plan moet zijn waar heel Nederland achter kan staan. Het moet een vorm van herstel worden die echt van waarde is voor nazaten en niet een kleinigheid om ons de mond te snoeren."
foto: FunX
Gerinio (30)
"Het heeft lang geduurd, laat ik dat als eerst zeggen, maar het feit dat hij die stap heeft genomen om vergiffenis te vragen is een voordeel. Het is nu aan ons om te zeggen van: oké, ik vergeef hem en we gaan nu samenwerken aan een gedeelde toekomst. Of we denken bij onszelf van ik blijf nog steeds in mijn eigen bubbel zitten. Ik hoop dat iedereen wel gewoon hun hart opent en zegt van: dit is goed. Ik vind het belangrijk en goed dat hij het heeft gedaan."
#1julivrij
Op 1 juli 1873 (formeel op 1 juli 1863) werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden en zijn de oorzaak van de huidige ongelijkheid in de samenleving. Daarom zou iedereen een vrije dag moeten krijgen op 1 juli. Krijg jij nog geen vrij? Kom met ons in actie en stuur een brief naar de CDA-fractie. Meer informatie vind je op FunX.nl/1juli.
Lees ook
Up 2 Date
Koning Willem Alexander biedt excuses aan voor slavernijverledenFunX
Randy en Roue Verveer in FunX Roots: "Surinaamse begrafenissen lijken een soort festival"FunX
Oproep: kom in actie en onderteken de brief om van 1 juli een vrije dag te makenFunX
Peggy Bouva: "30 juni staat in het teken van Kabra Neti: de dag van de rouw"