Up 2 Date

Amnesty International: 'Honderden burgers afgeslacht in Ethiopië'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Amnesty International: 'Honderden burgers afgeslacht in Ethiopië'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat er begin deze week in Ethiopië honderden burgers zijn afgeslacht. Zij zijn in de noordelijke regio Tigray, waar momenteel een burgeroorlog dreigt, neergestoken of doodgehakt. "Dit is een gruwelijke tragedie waarvan de ware omvang nog moet blijken, omdat de communicatie in Tigray nog platligt", zegt Deprose Muchena, directeur Oost- en Zuidelijk Afrika bij Amnesty.

Gruwelijke beelden en getuigen

Amnesty heeft "gruwelijke foto's en video's geverifieerd van lichamen die door de stad zijn verspreid of op brancards zijn weggevoerd". Volgens Muchena gaat het om "dagloners" die niks te maken hebben met het militaire conflict dat gaande is in de regio. De organisatie heeft ook ooggetuigen gesproken. Die vertelden dat de dode lichamen vol gapende wonden zaten, waarschijnlijk veroorzaakt door messen of machetes.

Dreigende burgeroorlog

Amnesty kan nog niet bevestigen wie er verantwoordelijk is voor het bloedbad, maar volgens getuigen zijn het soldaten die meevechten met het Tigray People's Liberation Front (TPLF). Deze partij raakte in 2018 de centrale macht kwijt, maar heeft in eigen regio nog veel invloed. Er is al een tijd veel spanning tussen het TPLF en de huidige regering, wat vorige week leidde tot confrontaties. TPLF-troepen vielen het regeringsleger aan en de Ethiopische premier Abiy Ahmed kondigde een offensief aan. Sindsdien wordt er serieus gevreesd voor een burgeroorlog. Het risico bestaat dat ook buurlanden hierbij betrokken worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

Muchena van Amnesty wil dat de Ethiopische autoriteiten deze aanval "onmiddellijk, grondig, onpartijdig en effectief onderzoeken". Ook stelt hij dat TPLF-leiders duidelijk moeten maken aan hun aanhangers dat het opzettelijk aanvallen van burgers verboden is en een oorlogsmisdaad vormt. "Alle partijen in het Tigray-conflict moeten ervoor zorgen dat het internationaal humanitair recht volledig wordt gerespecteerd bij hun operaties. De veiligheid en bescherming van burgers moet voorop staan."

Ster advertentie
Ster advertentie