Rechtszaak tegen de regering: 'Anticonceptie moet gratis zijn voor iedereen'
- News
- Rechtszaak tegen de regering: 'Anticonceptie moet gratis zijn voor iedereen'
Vrouwen zouden niet moeten betalen voor anticonceptie. Dat stelt Bureau Clara Wichmann, een organisatie die streeft naar een betere maatschappelijke en juridische positie van vrouwen in Nederland. Met een petitie die door ruim 7000 mensen is ondertekend, brengt de organisatie samen met DeGoedeZaak daarom vandaag een speciale valentijnsdagvaarding naar de regering: een dagvaarding met daarin de eis dat anticonceptie weer gratis moet worden.
'Maatschappelijke noodzaak'
Uit onderzoek van Dokters van de Wereld bleek twee jaar geleden dat acht procent van de Nederlandse vrouwen geen anticonceptie gebruikt omdat ze het niet kunnen betalen. De eisers stellen dat gebrek aan geld er nooit voor mag zorgen dat een vrouw zich niet kan beschermen tegen zwangerschap. Zo zegt Anniek de Ruijter, directeur van Clara Wichmann tegen de Volkskrant:
"Voorbehoedsmiddelen zijn dan misschien geen medische, maar wel een maatschappelijke noodzaak, en een recht. Anticonceptie stelt vrouwen in staat onderwijs te volgen en volwaardig deel te nemen aan de maatschappij en economie. Het is een kwestie van gelijke rechten als vrouwen niet alleen voor de kosten hoeven opdraaien."
Geen meerderheid
Op dit moment is er in de Tweede Kamer geen meerderheid om anticonceptie weer in het basispakket van de zorgverzekering op te nemen. PvdA-lid Lilianne Ploumen diende in oktober nog een motie in. Ze werd gesteund door veel medische en maatschappelijke organisaties plus 55.000 ondertekenaars, maar kreeg geen steun. Daarom gaan de organisaties nu met deze nieuwe petitie naar de rechter.
Zelf betalen
Sinds 2011 moeten vrouwen weer zelf betalen voor hun pil, spiraaltje of ander anticonceptiemiddel. Als bezuiniging werd het toen uit het basispakket gehaald. Het argument was dat er geen sprake zou zijn van een medische noodzaak. Tot 18 jaar krijg je het wel gratis en tot 21 jaar kun je het vergoed krijgen. Maar voor de meeste vrouwen valt het onder het eigen risico.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.