Up 2 Date

Mazen al-Hamada dood gevonden na val Syrische regime: "Nederland liet hem in de steek"

foto: Syrian Emergency Task Force
  1. Newschevron right
  2. Mazen al-Hamada dood gevonden na val Syrische regime: "Nederland liet hem in de steek"

Mazen al-Hamada, een van de meest prominente stemmen tegen het regime van Bashar al-Assad, is dood aangetroffen in de beruchte Sednaya-gevangenis dichtbij Damascus. Zijn tragische dood, na jaren van marteling en verzet, heeft diepe indruk gemaakt. Overal ter wereld delen mensen hun verdriet en respect voor de Syrische activist, die ondanks onvoorstelbare gruwelen bleef strijden voor gerechtigheid.

Wie was Mazen al-Hamada?

Hamada werd in 2011 gearresteerd na zijn deelname aan de opstand tegen het Syrische regime. In de martelkamers van Assad overleefde hij heftige gruwelijkheden, waarvan hij later getuigenis zou afleggen.

In 2013 werd hij vrijgelaten en in 2014 kreeg hij asiel in Nederland. In de documentaire Syria’s Disappeared liet hij zijn littekens zien, die hij had gekregen in de martelkamers van Assad, en vertelde hij emotioneel: "De wet zal hen verantwoordelijk houden. Ik zal niet rusten tot ik gerechtigheid krijg."

"Nederland liet Hamada in de steek"

In 2020 verdween Mazen al-Hamada plotseling, nadat hij besloot terug te keren naar Syrië. Vrienden en familie waren geschokt. Velen geloven dat hij werd misleid door het Assad-regime, dat hem probeerde het zwijgen op te leggen.

Zijn vriend, fotograaf Sakir Khader, beweert dat het Nederlandse asielsysteem Hamada in de steek liet. "Hij voelde zich over het hoofd gezien en zag geen andere keuze dan terug te keren naar Damascus", zegt Khader. Kort na zijn terugkeer werd Hamada opnieuw gearresteerd en verdween hij in het gevangenissysteem dat hij eerder had weten te ontvluchten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dood Hamada en reacties

De Sednaya-gevangenis, omschreven als een "menselijke slachthuis" door Amnesty International, is berucht om systematische martelingen en executies. Hamada’s lichaam werd onlangs ontdekt tussen 40 andere lichamen in de gevangenismorgue, elk met tekenen van marteling. Hamada's dood kwam waarschijnlijk vlak voor de bevrijding van gevangenen door rebellen.

Op het internet reageren mensen geschokt en vol verdriet op zijn dood. "Ik heb hier geen woorden voor", schreef iemand op Threads. "We zullen je altijd herinneren", "Dit breekt mijn hart. Ik kan mij niet voorstellen wat hij allemaal heeft meegemaakt" en "Ik weet niet of ik dit ooit zal kunnen verwerken", schrijven andere social media-gebruikers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie