Up 2 Date

Doodsoorzaak van baby Ter Apel nog steeds niet duidelijk na onderzoek

foto: Francesco Sollima
  1. Newschevron right
  2. Doodsoorzaak van baby Ter Apel nog steeds niet duidelijk na onderzoek

Het is nog onduidelijk wat de doodsoorzaak is van de baby die vorig jaar op 24 augustus overleed in Ter Apel in het aanmeldcentrum voor asielzoekers. Wel is het duidelijk dat de dood niet is veroorzaakt door een gebrek aan zorg. Dat concludeerden Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV) in een rapport.

Slechte omstandigheden

Toen de moeder van het kind met haar twee kinderen aankwam bij het aanmeldcentrum, was het op zijn drukst bij het centrum. Veel asielzoekers moesten hierdoor buiten slapen. Kwetsbare mensen konden terecht in een sporthal, onder wie de moeder met haar kinderen. Desondanks waren ook hier de omstandigheden niet goed voor het gezin volgens de IGJ en de IJV. Zo was de hal niet schoon genoeg en verbleven de mensen er erg dicht op elkaar waardoor het risico op verspreiding van ziektes groot was. Toch is er geen verband gevonden tussen de verblijfsomstandigheden en het overlijden van de baby.

Geen strafbare feiten

Al eerder werd duidelijk dat er geen strafbare feiten naar voren kwamen bij het onderzoek naar de dood van de baby. Er kan nog onderzoek gedaan worden naar de hersenen van het kindje om alsnog te weten te komen wat de doodsoorzaak is. De inspecties zeggen wel dat dat veel tijd gaat kosten. De IGJ en de IJV doen tot slot een aantal aanbevelingen in het rapport om de omstandigheden te verbeteren. Allereerst wordt geadviseerd om de sporthal niet meer te gebruiken als opvang voor kwetsbare mensen. Dit gebeurt momenteel al niet meer. Ook moeten kinderen "in een eigen bed of wieg kunnen slapen in een tochtvrije ruimte, onder hygiƫnisch veilige omstandigheden", schrijft de IGJ in het rapport.



Bloed en schuim

Op de ochtend dat het kindje overleed, werd de moeder wakker en zag ze dat haar zoontje bloed en schuim op zijn gezicht had. De moeder riep om hulp en er werd eerste hulp verleend door ambulancemedewerkers. De baby is dan al overleden. De inspecties schrijven dat de betrokkenen alsnog gedaan hebben wat ze konden doen.

Ster advertentie
Ster advertentie