Up 2 Date

Grootste drugsvangst ooit in Nederland: 600 miljoen aan cocaïne gevonden in Rotterdam

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Grootste drugsvangst ooit in Nederland: 600 miljoen aan cocaïne gevonden in Rotterdam

De douane heeft de grootste drugsvangst in Nederland ooit gedaan in de haven van Rotterdam. Ze hebben een container uit Ecuador onderschept die 8064 kilopakketten cocaïne vervoerde. De straatwaarde van de drugs wordt geschat op maar liefst 600 miljoen euro. Opsporingsdiensten hebben de cocaïne inmiddels vernietigd en de zaak wordt momenteel nog onderzocht door het Hit And Run Cargo (HARC) team, de FIOD - de opsporingsdienst van de belastingdienst, het OM, de Zeehavenpolitie en de douane.

Grootste drugsvangst

De kilo's cocaïne werden op 13 juli al onderschept, maar de vangst werd destijds stilgehouden, vanwege onderzoek. Vanuit Ecuador werden de drugs verscheept via Panama en kwamen zo terecht in ons kikkerlandje. De verdovende middelen zaten verstopt tussen twaalf pallets vol met bananen, maar deze werden binnen no time gevonden, dankzij het speurwerk van drugshonden en met behulp van containerscans. Met de nieuwe drugsvangst is het vorige record uit 2005 verbroken, toen werd er 4600 kilo aan cocaïne onderschept. De douaniers vonden de drugs destijds in twee grote haspels met staalkabels.

Peter van Buijtenen, directeur Douane in de haven van Rotterdam noemt de buit atypisch, omdat er de afgelopen tijd juist veel kleinere vangsten zijn gedaan. Zo werd twee weken geleden nog 525 kilo cocaïne onderschept. Van Buijtenen spreekt met lof over de douanemedewerkers en hun vakmanschap: "We zijn er wederom in geslaagd om samen met onze HARC partners de drugscriminelen in de haven een flinke slag toe te brengen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drugsvangsten afgelopen jaren

Ondanks de drugsvangsten van de afgelopen jaren blijft de Rotterdamse haven aantrekkelijk voor drugscriminelen. In de eerste zes maanden van dit jaar is er in totaal zo'n 25 duizend kilo aan cocaïne onderschept, wat een straatwaarde heeft rond de 1,5 miljard euro. Daarbij blijkt niet alleen de Nederlandse haven populair voor de drugscriminelen. Vorig jaar hadden de onderzoeksdiensten ook flink beet en werd er in totaal 160 duizend kilo drugs onderschept, waarvan 110 duizend kilo afkomstig was uit de haven van Antwerpen.

De onderzoeksdiensten zien dat de meeste cocaïne uit Colombia en Ecuador komt. Dit najaar stuurt de Nederlandse douane een delegatie naar Ecuador om te praten over een mogelijk douaneverdrag. Ook met andere landen wordt informatie uitgewisseld over routes, terminals, rederijen en containers om het de drugshandelaren moeilijker te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie