Aangifte gedaan tegen o.a. Nike en C&A wegens mogelijk dwangarbeid door Oeigoeren
- News
- Aangifte gedaan tegen o.a. Nike en C&A wegens mogelijk dwangarbeid door Oeigoeren
De Duitse mensenrechtenorganisatie ECCHR (European Center for Constitutional and Human Rights) heeft in Nederland aangifte gedaan tegen de kledingmerken Nike, C&A, Patagonia en State of Art. Dit omdat hun producten mogelijk onder dwang geproduceerd worden door Oeigoeren in China en ze daarmee de wantoestanden in de regio Xinjiang in stand houden. Dat meldt NRC.
Aangifte in Amsterdam
Volgens de organisatie zouden de merken (kunnen) weten dat sommige van hun producten onder dwang worden gemaakt en daarom is er aangifte gedaan voor medeplichtigheid aan slavernij en uitbuiting. Dit is gebeurd bij het Functioneel Parket in Amsterdam, een gespecialiseerd onderdeel van het Openbaar Ministerie, omdat de bedrijven in Nederland gevestigd zijn of hier een hoofdkantoor hebben.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Misdrijven tegen de menselijkheid'
Het is voor het eerst dat er in Nederland aangifte wordt gedaan tegen de kledingindustrie wegens mensenrechtenschendingen. Die misstanden vinden ook plaats in andere landen, zoals Bangladesh en Vietnam, aldus de advocaat die de aangifte heeft gedaan. "In Xinjiang gebeurt het echter op zulke grove wijze, dat ECCHR vindt dat er sprake is van misdrijven tegen de menselijkheid."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Aansporing op onderzoek
C&A heeft in een reactie aan de krant laten weten dat ze geen producten kopen van fabrikanten in Xinjiang. Maar volgens ECCHR doet een Indonesisch bedrijf dat sokken levert aan C&A dat wel. Patagonia heeft gezegd helemaal geen katoen af te nemen uit China en Nike en State of Art hebben (nog) niet gereageerd.
Hard bewijs is er volgens de organisatie niet, ze doen de aangifte gebaseerd op vermoedens. "ECCHR ziet dit dan ook als een aansporing voor het Openbaar Ministerie om een onderzoek te beginnen", aldus de advocaat. ECCHR en andere organisaties deden eerder in andere landen al aangifte tegen bedrijven als Hugo Boss, Lidle, Inditex (o.a. Zara), Uniqlo en Skechers. In Frankrijk is het Openbaar Ministerie een onderzoek begonnen. Ook merken als Adidas, Apple, Huawei en Nokia werden eerder al aan de dwangarbeid gekoppeld.
Wat is er aan de hand in China?
De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid in de Chinese regio Xinjiang, oorspronkelijk Oost-Turkestan. Zij worden daar al lange tijd gediscrimineerd, onderdrukt en zelfs opgesloten in zogenaamde 'heropvoedingskampen', die volgens mensenrechtenorganisaties meer weg hebben van concentratiekampen. Daar worden ze gehersenspoeld, mishandeld en gemarteld met als doel hun cultuur uitroeien en ze de communistische waarden opdringen. Ook zijn er verhalen naar buiten gekomen over stelselmatige verkrachting en gedwongen sterilisatie, anticonceptie en abortus.
Verder worden familieleden van elkaar gescheiden en worden Oeigoeren ook buiten China in de gaten gehouden en bedreigd. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty maken zich al lange tijd hard voor de situatie van de Oeigoeren. Er werd al een oproep gedaan aan de VN om onderzoek te doen naar de kampen, maar China wil daar niet aan meewerken.
De Tweede Kamer stelde vorig jaar vast dat China zich schuldig maakt aan genocide. In december 2021 oordeelde een onafhankelijk tribunaal in Londen hetzelfde. Er werd geconcludeerd dat de Chinese regering een "weloverwogen en systematisch beleid" voert om het Oeigoerse volk en andere etnische minderheden uit te roeien en dat de Chinese regering hierbij direct betrokken is.
Lees ook
Up 2 Date
Uitbrander voor Boohoo en Nike wegens slechte arbeidsomstandigheden in ChinaFunX
Hoe Alerk (22) vanuit Nederland strijdt tegen de onderdrukking van OeigoerenFunX
Alerk (22) blijft zich verzetten tegen de onderdrukking van Oeigoeren in ChinaUp 2 Date
Meerderheid Tweede Kamer: "Behandeling Oeigoeren door China is genocide"