Endo-watte? Vijf vragen over sluipende vrouwenziekte endometriose
- News
- Endo-watte? Vijf vragen over sluipende vrouwenziekte endometriose
Wel eens gehoord van endometriose? De gehele maand maart staat in het teken van de pijnlijke aandoening die voorkomt bij vrouwen en kan zorgen voor onvruchtbaarheid. De 31-jarige Dina-Perla heeft dit zelf moeten ervaren. Bij haar heeft de endometriose niet alleen voor fysieke pijn gezorgd. "Na een lange periode kunstmatig zwanger proberen te worden, moet ik mij erbij neerleggen dat ik zelf geen kind kan baren."
Dina-Perla heeft het daarom haar missie gemaakt vrouwen te waarschuwen en ervoor te zorgen dat niemand hoeft door te maken wat zij heeft ervaren. Op een speciale website geeft zij informatie over endometriose en brengt zij lotgenoten bij elkaar. Nog nooit van de aandoening gehoord of benieuwd naar meer info? Hieronder beantwoordt Dina-Perla vijf vragen over endometriose.
1. Wat is het?
Als slijmvlies buiten de baarmoeder komt, dan hebben we het over endometriose. Er zijn verschillende gradaties. Éen is de minst ernstige, vier is de hoogste graad. De aandoening is niet alleen voor een bepaalde (leeftijds)groep. "Ikzelf kreeg het vermoedelijk op mijn 11e en er zijn meer vrouwen in Nederland die er last van hebben dan je denkt, zo'n 1 op de 10 vrouwen", zegt Dina-Perla.
2. Wat kan het aanrichten?
"Het vergroeit samen met andere lichaamsdelen, zoals organen. In de eerste instantie is het niet kwaadaardig, maar dat kan het wel worden. Je kan er veel pijn van ervaren en daar kunnen relaties met partners onder lijden, je kan ongemak met seks ervaren of naar school of je werk gaan wordt heel moeilijk."
3. Hoe ontstaat het?
"Normaal wordt alles (slijmvlies, bloed, etc.) netjes afgebroken als je ongesteld wordt. Dan wordt het via de eileiders naar buiten geleid. Bij vrouwen met endometriose gaat het slijmvlies 'reizen'. Dan veroorzaakt het pijn, vermoeidheid of je voelt je niet lekker in je vel. Volgens een (omstreden) onderzoek kan dit niet alleen ontstaan door erfelijkheid of een foutje in je genen, maar ook door psychologische oorzaken als hevige stress, geweld en misbruik."
4. Waar moet je op letten?
"Pijn is een belangrijk signaal. Verder kunnen ook de ranzige kwaaltjes als vreemde afscheiding, depressiviteit en heftige bloedingen bij ongesteldheid tekens zijn. Een huisarts kan je er meer over vertellen. Als je twijfelt, laat je dan niet afschepen."
5. Is het te verhelpen?
"Ik ben constant aan de pil. Daardoor is alles rustig en ben ik van vierde- naar eerstegraads endometriose gegaan. Ik eet alles vers, geen hormonen of pesticides, want dat brengt de hormonen uit balans. Ook heb ik zo min mogelijk slechte chemicaliën om mij heen. Door al deze maatregelen zijn mijn klachten nu minimaal."
De verschillende niveau's van de aandoening laten zien, dat niet elke vrouw met endometriose hetzelfde hoeft mee te maken als Dina-Perla. "Er zijn ook vrouwen die gewoon kinderen hebben gehad en er pas op latere leeftijd achter komen dat ze hier last van hebben. Of die veel meer slijmvlies hebben in hun lichaam, maar geen problemen ervaren."
Wil je meer weten over de aandoening, bezoek dan endometrioseplatform.nl
Lees ook
Up 2 Date
Hoger beroep van zedenzaak Ali B in april 2025 van startUp 2 Date
Rechter dwingt vermeend slachtoffer van Diddy om naam bekend te makenUp 2 Date
Internationaal Strafhof wil Netanyahu, Gallant en Hamas-leider Masri vervolgenUp 2 Date
Slapende dakloze in Frankrijk gedood, mogelijk dezelfde dader als in Rotterdam aangehouden