Up 2 Date

Gisèle Pélicot (72) getuigt in verkrachtingszaak tegen eigen echtgenoot en vijftig anderen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Gisèle Pélicot (72) getuigt in verkrachtingszaak tegen eigen echtgenoot en vijftig anderen

Een 72-jarige vrouw uit Frankrijk, die jarenlang door haar toenmalige man werd gedrogeerd zodat meer dan tachtig mannen haar konden verkrachten, getuigt vandaag in Avignon tegen haar ex-man. Gisèle Pélicot neemt het in de rechtbank op tegen haar voormalige partner en vijftig anderen.

"Mijn wereld stortte in"

Gisèle Pélicot was bijna vijftig jaar getrouwd met de hoofdverdachte, Dominique Pélicot. Hij mengde vermoedelijk het medicijn lorazepam door haar eten, een middel dat meestal wordt voorgeschreven tegen slapeloosheid en angst en dat een kalmerende werking heeft.

"Mijn wereld stortte in", verklaarde ze toen ze van de politie hoorde wat er gebeurd was.

Op een inmiddels gesloten website bood Dominique Pélicot seks met zijn vrouw aan. Via sms'jes gaf hij geïnteresseerde mannen instructies over wanneer ze moesten komen, hoe ze hun handen moesten opwarmen aan de verwarming en dat ze geen parfum mochten dragen. De man maakte opnames van het misbruik, dat plaatsvond tussen 2011 en 2020.

"Ze behandelden me als een lappenpop, als een vuilniszak," zei Gisèle Pélicot in de rechtszaal.

Schokkende beelden in rechtszaal

'Le Parisien' heeft video's gezien die in de rechtbank werden getoond. Op deze beelden is volgens de krant te zien hoe de slapende vrouw "als een lappenpop" wordt behandeld, hoe mannen fluisteren en zich terugtrekken wanneer Gisèle Pélicot zich beweegt. Ook is te horen dat Gisèle Pélicot snurkt op de opnames.

"Ik lig bewusteloos op bed en word verkracht. Dit zijn barbaarse praktijken," verklaarde ze tijdens de rechtszaak.

De hoofdverdachte heeft volgens zijn advocaten zijn misdaden toegegeven. Hij zal volgende week voor de rechter verschijnen. Sommigen verdachten zeggen onder druk te zijn gezet door Dominique Pélicot, terwijl anderen beweren dat ze dachten deel uit te maken van de fantasie van Gisèle Pélicot. Het slachtoffer reageerde fel in de rechtbank:

"Ik heb nooit aan trio's of swingen gedaan. Dit waren geen seksscènes, dit waren verkrachtingsscènes."

Als de mannen schuldig worden bevonden, riskeren ze gevangenisstraffen tot twintig jaar.


foto: Familie Dominique Pélicot

Dominique Pélicot

Opsporing daders

De zaak kwam aan het licht toen Dominique Pélicot door een supermarktbewaker werd betrapt op het maken van foto's onder de rokken van vrouwen. Bij het daaropvolgende politieonderzoek naar zijn telefoon en computer werden duizenden foto's en video's gevonden van mannen die zijn gedrogeerde vrouw verkrachtten.

In totaal werd Gisèle Pélicot waarschijnlijk door 83 mannen verkracht. Dankzij de videobeelden kon de politie in twee jaar tijd de meeste daders opsporen. Twintig mannen zijn nog niet gevonden, één daarvan is voortvluchtig en sommigen zijn inmiddels overleden.

De vijftig mannen die nu terechtstaan zijn tussen de 26 en 73 jaar oud. Volgens 'Le Parisien' gaat het om mannen met diverse achtergronden, waaronder een brandweerman, een metselaar, een tuinman, een gevangenisbewaker en een journalist. Velen hebben een partner of kinderen en de meesten hadden voorheen geen strafblad.

Hoewel de naam van het slachtoffer vaak om privacyredenen wordt weggelaten, wil de inmiddels 72-jarige Gisèle Pélicot dat haar naam bekend wordt. Volgens haar advocaten wil ze zo mensen bewust maken van seksueel misbruik en het drogeren van slachtoffers. Ze wil ook duidelijk maken dat de schaamte bij de daders hoort te liggen, niet bij het slachtoffer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie