Tieners en jongvolwassenen grootste groep slachtoffers van cybercrime
- News
- Tieners en jongvolwassenen grootste groep slachtoffers van cybercrime
Je opent je Instagram en merkt dat iemand er allemaal gekke shit op heeft gezet. Ja hoor, je bent gehackt! Een gehackt Insta- of Facebook-account is tegenwoordig misschien wel de grootste nachtmerrie van meeste jongeren. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de politie blijkt dat in 2018 in Nederland vooral tieners en jongvolwassenen de l*l waren als het gaat om cybercrime.
Grootste groep
Een op de twaalf Nederlanders is in 2018 slachtoffer geworden van cybercrime. Leuk al die feitjes en nummertjes natuurlijk, maar het gaat concreet om zo'n 1,2 miljoen mensen van 12 jaar en ouder. De grootste groep wordt met 12 procent gevormd door jongeren tussen de 12 en 25 jaar. 65-plussers zijn met 4 procent de kleinste groep.
Wat voor misdrijven?
In 4,6 procent van de gevallen ging het om misdrijven waarbij geld gestolen werd. Hacken stond met 1,8 procent op de tweede plek. Dan gaat het vooral om gehackte socialmedia-accounts. Uiteindelijk stapten de meeste slachtoffers niet naar de politie. Why? Omdat ze helaas dachten dat het niet zou helpen. De politie wil het daarom een stuk easier maken om aangifte te doen. Never nooit twijfelen dus!
“Tien jaar geleden wilde de politie niet geloven dat een telefoon gehackt kan worden.”
Slachtoffer
Ook in Start met Fernando werd het onderwerp besproken. Lindy vertelde hoe zo’n tien jaar geleden haar telefoon gehackt werd en de problemen die zij daar nog steeds door heeft. Gelukkig belde Nakib even later om zijn hulp aan te bieden! Dat fragment vind je hieronder.
Lees ook
Up 2 Date
New York deelt geen boetes meer uit voor verkeerd oversteken vanwege racismeUp 2 Date
Diddy wéér aangeklaagd: vermeend slachtoffer zou tien jarig jongetje zijnUp 2 Date
Israël biedt hulp aan bij opsporing na rellen Amsterdam: "Aantal aanhoudingen erg laag"Up 2 Date
Goed nieuws: toch geen btw-verhoging op musea, boeken en sport