Groeiend lerarentekort heeft invloed op prestaties middelbare scholieren
- News
- Groeiend lerarentekort heeft invloed op prestaties middelbare scholieren
Er is door heel Nederland nog altijd sprake van een groeiend lerarentekort op middelbare scholen. Daar hebben hebben ook leerlingen last van, want naast openstaande vacatures leidt het tot uitvallende lessen, wisselende leraren, geschrapte vakken of samengevoegde klassen. Dat blijkt uit een onderzoek van NOS Stories.
Door het hele land
Het lerarentekort was eerst vooral een probleem in de grote steden, maar nu is het door het hele land moeilijk om geschikte vakdocenten te vinden. Vooral bij Nederlands, Engels, Frans en exacte vakken is dit aan de hand. Er werden dit jaar twee keer zoveel onderwijsvacatures geplaatst als dezelfde periode vorig jaar.
Lesuitval
NOS Stories vroeg 1100 middelbare scholieren naar hun ervaring met het lerarentekort. Negen van de tien gaf aan hierdoor regelmatig lesuitval te hebben. Een kwart van de leerlingen heeft telkens verschillende docenten voor een vak en één op de tien kan een bepaald vak helemaal niet meer volgen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Slechtere cijfers
Veel scholieren geven aan last te hebben van het tekort aan leraren. Ze merken dat ze slechtere cijfers halen en achterstand oplopen, omdat de lessen door de eerder genoemde maatregelen tekortschieten. Havo 4-leerling Fienne vertelt bijvoorbeeld: "Voor wiskunde hebben we een halfjaar geen docent gehad. Die achterstand moeten we nu inhalen en dat is heel zwaar. Eerst haalde ik zessen, dit jaar startte ik met een drie." Velen maken zich hierdoor zorgen om hun examens.
Lees ook
FunX
Docent Marit (23) wordt regelmatig aangezien voor leerling: "Ze vragen om mijn snap"Up 2 Date
Leraren gaan twee dagen achter elkaar stakenOMG
Lerares gaat viral met tweet over haar van leerling: 'Meer zwarte leraren nodig'Up 2 Date
Meer meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag op middelbare scholen