Kymmora (15) schrijft over ongelijkheid: "We zijn niet altijd één in de samenleving"
- News
- Kymmora (15) schrijft over ongelijkheid: "We zijn niet altijd één in de samenleving"
Ondanks vele initiatieven om de samenleving in Nederland inclusiever te maken, worden helaas nog steeds te veel mensen ongelijk behandeld. Het aankaarten van deze misstanden in de samenleving gaat vaak ook niet zonder slag of stoot en levert soms juist ontzettend negatieve reacties op. Dat weerhield de 15-jarige Kymmora er echter niet van om haar eerste column te publiceren in Het Parool waarin ze ongelijkheid aan de kaak stelt. In Start met Fernando vertelde ze daar meer over.
Kymorra (15) schrijft over ongelijkheid: "We zijn niet altijd 1 in de samenleving"
Niet altijd één
Kymmora zit op het Ir. Lely Lyceum in haar vierde leerjaar van het vwo en moest voor een schoolopdracht een column schrijven over de pluriforme samenleving. Hoewel ze begon te schrijven over liefde en verbinding betrapte ze zichzelf erop dat ze zich totaal niet kon vinden in haar eigen column. "Ik begon met de zin: 'jij zit in mij, jij zit in haar en jij zit in hem.' Maar toen dacht ik: dat is eigenlijk helemaal niet zo." In haar column Witte maatschappij schrijft Kymorra over de stereotypering van zwarte mensen, achtergesteld worden op basis van je geslacht en huidskleur en scheve machtsverhoudingen binnen de maatschappij. "We zijn op sommige momenten niet altijd één in de samenleving. Ik had toen zoiets van mijn laat me gewoon mijn waarheid op papier zetten."
Er zijn bijvoorbeeld momenten geweest dat ik minder kansen kreeg, omdat ik een zwart meisje ben.
Minder kansen door huidskleur en geslacht
Zelf komt Kymorra uit Amsterdam-Zuidoost en merkt ze dat het voor haar niet altijd even makkelijk is om gelijke kansen te krijgen. Haar column kwam vooral voort uit het gevoel dat je geslacht en huidskleur allesbepalend kunnen zijn. "Mijn column gaat niet alleen over ongelijkheid, maar ook over huidskleur en geslacht. Ik kom zelf uit Amsterdam-Zuidoost en er is bij mij in de buurt veel liefde en er zijn genoeg kansen, maar niet iedereen kan daar gebruik van maken. Er zijn bijvoorbeeld momenten geweest dat ik minder kansen kreeg, omdat ik een zwart meisje ben."
Negatieve reacties
Ondanks dat Kymorra de column met de beste intenties schreef, kreeg ze alsnog veel negatieve reacties te verduren vanwege haar column. Zo zeiden sommige mensen dat ze maar terug moest naar haar eigen land en dat ze kruipt in een slachtofferrol. Desondanks liet ze zich niet leiden door negativiteit. "Zelf ben ik niet echt naar die negatieve reacties op zoek gegaan, want ik weet dat die reacties niet naar mij als persoon gericht zijn. Ik had zoiets van: ik sta daarboven en ik hoef dat soort dingen niet te zien. Ik vind het wel jammer, maar het was wel een beetje te verwachten."
Steun
Gelukkig kreeg ze niet alleen maar negatieve reacties, maar ook veel steun uit verschillende hoeken. Vooral vanuit de zwarte community in Nederland kreeg Kymorra veel lovende reacties. "De steun die ik in Nederland kreeg, verbaasde me. Ik heb de column binnen 30 minuten geschreven en toen ik zag dat het in de krant stond dacht ik: 'Wow, ik heb dus wel impact'. Zoveel mensen hebben het met elkaar gedeeld en erover gesproken."
Lees ook
FunX
Jaap liep in djellaba door Den Haag en kreeg nare reacties: "Geen prettig sfeertje"FunX
Jerry Afriyie: 'We moeten 1 juli erkennen, anders blijven we het verleden meesjouwen'FunX
Benjamin (22) richt eerste black-owned podcast agency in Nederland opFunX
Natascha Slagtand over de veranderingen na de BLM-demonstraties van 1 jaar geleden: "Er is meer bewustwording"