Up 2 Date

Hoofdverdachte Dominique Pélicot bekent schuld tijdens schokkende Franse rechtszaak: "Ze verdiende dit niet"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Hoofdverdachte Dominique Pélicot bekent schuld tijdens schokkende Franse rechtszaak: "Ze verdiende dit niet"

In een veelbesproken verkrachtingszaak in Frankrijk heeft Dominique Pélicot, de 71-jarige hoofdverdachte, toegegeven dat hij Gisèle Pélicot, zijn toenmalige vrouw, jarenlang liet misbruiken door vijftig verschillende mannen. De man bekende schuld in de rechtbank en zei dat zijn ex-vrouw "dit niet had verdiend".

Dominique Pélicot bekent schuld

Dominique Pélicot gaf voor het eerst een verklaring af in de rechtbank, waarin hij zei: "Ik ben een verkrachter, net als de anderen in deze zaal," en verwees daarmee naar de vijftig medeverdachten, mannen van 26 tot 74 jaar oud. Het proces, dat begin september 2024 begon, heeft verschillende vertragingen ondervonden door Dominique Pélicot’s gezondheid. De zaak tegen alle verdachten is om deze reden nog gaande.

Gisèle Pélicot jarenlang gedrogeerd en misbruikt

Het slachtoffer, Gisèle Pélicot, werd jarenlang gedrogeerd en misbruikt door tientallen mannen, zonder dat ze zich dit kon herinneren. Ze ontdekte het misbruik pas in 2020, nadat ze door geheugenverlies lange tijd geen weet had van de gebeurtenissen. Gisèle Pélicot heeft de rechtbank verzocht om de zaak openbaar te behandelen om het bewustzijn over seksueel misbruik met verdovende middelen te vergroten.

Dit weekend betuigden duizenden mensen hun steun aan het slachtoffer door de straat op te gaan. Gisèle Pélicot uitte haar dankbaarheid en verklaarde dat ze door deze steun de kracht heeft gevonden om door te gaan, niet alleen voor zichzelf, maar voor alle mannen en vrouwen die wereldwijd slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie