Door zedenpolitie mishandeld meisje in Iran nu hersendood
- News
- Door zedenpolitie mishandeld meisje in Iran nu hersendood
Een 16-jarig Iraans meisje dat in een coma raakte nadat ze werd toegetakeld door de zedenpolitie, is hersendood. Dat werd gemeld door Iraanse staatsmedia. Het incident met de 16-jarige Armita Geravand speelde zich af in de metro in de Iraanse hoofdstad Teheran.
Videobeelden
Op beelden die destijds werden gedeeld, was te zien hoe het meisje door omstanders uit de metro werd gedragen. Ze werd na die tijd naar het ziekenhuis gebracht, waar ze nog steeds in coma ligt. ''Ondanks de pogingen van de artsen om haar te redden, is ze hersendood'', meldt de staatstelevisie vandaag.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mishandeling
Geravand zou slachtoffer zijn geworden van geweld door zedenpolitieagenten. Volgens Awyar Shekhi, de woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie Hengaw, zou ze herhaaldelijk door de politie mishandeld zijn voordat ze in elkaar zakte. Het meisje zou de strenge kledingvoorschriften voor vrouwen in Iran niet hebben nageleefd. Deze voorschriften worden op straat gehandhaafd door een speciale politie-eenheid.
Gesprek onder dwang
De staatsmedia hielden vol dat ze flauwviel vanwege een lage bloeddruk. Het staatspersbureau Fars publiceerde een video-interview met de ouders van het meisje waarin ze beweren dat het een ongeluk was. ''We vragen mensen om te bidden voor het herstel van ons kind'', aldus de vader van het meisje. Hengaw-woordvoerder Shekhi suggereert dat het gesprek hoogstwaarschijnlijk onder dwang heeft plaatsgevonden. ''Dat zagen we eerder bij slachtoffers van de vrouwenrechtendemonstraties. Ze zeggen dat de kinderen zijn omgekomen door ongelukken. Ik denk niet dat dit wordt geloofd.''
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Masha Amini
Het incident met Armita Geravand heeft plaatsgevonden een jaar na de dood van de 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw Mahsa Amini. De jonge vrouw werd destijds opgepakt vanwege vermeend onjuist dragen van haar hoofddoek. De dood van Amini leidde tot uitgebreide protesten in Iran en andere landen wereldwijd, waaronder Nederland.
Verzet
Het afgelopen jaar heeft de Iraanse politie hardhandig opgetreden tegen demonstranten, waarbij gericht geschoten werd. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er minstens 522 doden gevallen, waaronder jongeren en kinderen. Het regime heeft duizenden mensen gearresteerd, waarbij velen zonder enig proces in de gevangenis belandden. Sommigen werden geëxecuteerd.
Het verzet tegen het Iraanse regime leidde ertoe dat meer vrouwen in Iran zonder hoofddoek de straat op gingen. In eerste instantie greep de Iraanse zedenpolitie niet in, vermoedelijk om de situatie in het land te kalmeren. Maar inmiddels zijn de strikte regels en onderdrukking volledig terug.
Lees ook
Up 2 Date
President Iran laat dood Mahsa Amini onderzoeken na aanhoudende protestenUp 2 Date
Iraanse vrouwen knippen hun haar af uit woede na dood van 22-jarige Mahsa AminiUp 2 Date
Duizenden demonstranten naar graf van Mahsa Amini; schoten en arrestaties gemeldUp 2 Date
Kind overleden in woning Rotterdam, politie houdt verdachte aan