Duizenden demonstranten naar graf van Mahsa Amini; schoten en arrestaties gemeld
- News
- Duizenden demonstranten naar graf van Mahsa Amini; schoten en arrestaties gemeld
In de Iraanse plaats Saqqez, het geboorte dorp van Mahsa Jina Amini, zijn veertig dagen na haar dood duizenden mensen bijeengekomen om de jonge vrouw te herdenken. Op social media gaan beelden rond van een protestmars naar de begraafplaats. Tegelijkertijd wordt er in de hoofdstad Teheran opnieuw geprotesteerd tegen het strenge regime.
"Vrouw, leven, vrijheid"
Het Iraanse persbureau Isna meldt dat de menigte in Saqqez bestaat uit zo'n 10.000 mensen. De demonstranten zijn afkomstig uit verschillende omliggende steden en lopen gezamenlijk naar de plek waar de 22-jarige Mahsa Amini ligt begraven. Het is in Iran gebruikelijk om iemand veertig dagen na het overlijden te herdenken. Hiermee wordt de officiële rouwperiode afgesloten.
Op de foto's van de protestmars die online worden gedeeld, is een lange stoet mensen te zien. In de video's is te horen dat de demonstranten verschillende leuzen schreeuwen, waaronder "dood aan de dictator" en "vrouw, leven, vrijheid".
Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?
Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.
Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.
Protesten en harde aanpak
Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Schoten en arrestaties
Zowel ooggetuigen als een Koerdische mensenrechtenorganisatie melden dat veiligheidstroepen het vuur hebben geopend op de groep demonstranten bij de begraafplaats. Er zou ook traangas zijn gebruikt om de groep uit elkaar te drijven. Volgens persbureau Isna zijn er tientallen mensen gearresteerd. De autoriteiten zouden ook het internet in de omgeving hebben platgelegd.
Scholen en universiteiten gesloten
Het Iraanse regime probeert met deze maatregelen de landelijke protestgolf tegen het strenge regime, die is uitgebroken sinds de dood van Mahsa Amini, tegen te gaan. Ook scholen en universiteiten in de Koerdische regio in het noordwesten van het land zijn gesloten. Volgens de lokale overheid zou deze maatregel genomen zijn om verspreiding van griep te voorkomen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Protesten Teheran
Ook in Teheran zijn er vandaag weer protesten. De politie is daar dan ook massaal aanwezig op straat. Tot nu toe is er melding gemaakt van een groep jonge vrouwen die door de straten trekt en leuzen schreeuwt. Ze roepen daarnaast op om meer vrijheden, zoals afschaffing van verplichte kledingvoorschriften.
Lees ook
FunX
Dodental protesten Iran loopt op: "Mensen strijden voor recht op zelfbeschikking"Up 2 Date
President Iran laat dood Mahsa Amini onderzoeken na aanhoudende protestenUp 2 Date
Honderden mensen komen samen op het Malieveld als steun voor vrouwen in IranUp 2 Date
Amnesty International: opnieuw tiener gedood bij protesten in Iran