Up 2 Date

Een derde van studenten geeft eigen leven zware onvoldoende

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Een derde van studenten geeft eigen leven zware onvoldoende

De coronacrisis heeft een grote impact op het leven van studenten. Een op de drie studenten geeft zijn of haar leven namelijk een zware onvoldoende op dit moment. Dat blijkt uit een onderzoek onder 7500 studenten uit Leiden, Delft en Utrecht.

Geschrokken

In het NOS Radio 1 Journaal zegt initiatiefnemer Martijn Janse geschrokken te zijn van de resultaten. "Het was helaas een herkenbaar beeld. Als je om je heen kijkt in de studentengemeenschap, zie je dat er heel veel mensen lang in quarantaine moeten en hun vrienden lang niet hebben kunnen zien."

Janse maakt zich daarnaast druk om eenzaamheid, vooral bij eerstejaars. "Die komen aan in een studentenstad en hebben eigenlijk nog bijna geen vrienden kunnen maken. Daar maken we ons wel heel erg zorgen over."

Gebrek aan rustige studieplekken

De hele situatie heeft veel invloed op de studieresultaten. Zo gaf 51 procent van de ondervraagde studenten aan moeite te hebben met het volgen van onderwijs vanuit huis. Er is bijvoorbeeld een gebrek aan rustige studieplekken. "Ze wonen vaak in grote studentenhuizen waar ze constant afgeleid worden. Ook missen ze heel erg die interactie met hun medestudenten en docenten. Daar moet iets aan gedaan worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Restaurants en theaters ombouwen

Volgens Janse staan studenten te trappelen om hun vrije tijd nuttig in te vullen. Daarom wil hij het heft in eigen handen nemen en studenten zelf betrekken bij het beleid. "Laat ons als studenten bijvoorbeeld restaurants en theaters ombouwen tot coronaproof studieplekken. Maar laat ons ook meedenken over hoe je het beste dat coronabeleid kunt uitleggen aan medestudenten. We missen daarin heel erg een schakel en een vertaalslag vanuit de overheid."

Bereidwilliger

Uit het onderzoek blijkt overigens dat studenten zich goed houden aan de coronamaatregelen. Zo ging 99 procent van de ondervraagde studenten in quarantaine na een positieve testuitslag. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde, dat op 72 procent ligt. Janse: "Het beeld dat nu over studenten heerst, is dat zij alleen maar op feestjes zijn en elkaar daar besmetten. Uit het onderzoek blijkt dat dat beeld niet terecht is. We zien dat studenten relatief bereidwilliger zijn om in quarantaine te gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie