Aantal coronadoden Suriname in juni met 40 procent gestegen
- News
- Aantal coronadoden Suriname in juni met 40 procent gestegen
Begin deze maand hield FunX een speciale actiedag om aandacht te vragen voor de coronasituatie in Suriname. Het land wordt namelijk hard getroffen door het virus, waardoor er een groot tekort aan zorgpersoneel en medische apparatuur ontstond. Een paar weken later lijken de besmettingscijfers wat af te nemen, maar de situatie is nog lang niet stabiel. Het aantal stergevallen is deze maand met 40 procent toegenomen en de teller staat op 512.
Aantal positieve besmettingen
De afgelopen 24 uur zijn er in Suriname 226 tests afgenomen, waarvan bijna de helft (111) positief bleek. Ter vergelijking: in Nederland ligt het percentage positieve test momenteel rond de 4 procent. Het aantal besmettingen ligt in Suriname nu wel een stukje lager dan een kleine maand geleden, toen werden er gemiddeld 200 besmettingen per dag gemeld op een totaal van 600.000 inwoners. Alle actuele cijfers vind je hier.
Jonge mensen getroffen
Opvallend veel jonge mensen worden ernstig getroffen door het virus, zo vertelde infectioloog Denise Telgt vorige week aan NOS. Zij was in Suriname om hulp te coördineren. "Mensen van onder de 30 worden ernstig ziek en sterven vaak nog voor ze het ziekenhuis hebben bereikt." Telgt vertelde ook dat de ziekenhuizen nog steeds vol liggen. "Er moeten steeds keuzes worden gemaakt wie geholpen kan worden."
Er liggen momenteel 210 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 29 op de intensive care. Die aantallen zijn iets afgenomen. In Suriname zijn op dit moment ook Nederlandse zorgverleners aan het werk. Begin deze maand werd namelijk duidelijk dat er sprake was van de hoogste alarmfase. Nederland stuurde daarom zuurstoftanks, beschermingsmiddelen en medisch personeel naar het land.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vaccins
De Surinaamse president Santokhi heeft aangegeven dat tegen het einde van het jaar 75 procent van de bevolking gevaccineerd kan zijn. Op dit moment is slechts 7 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, 30 procent heeft één prik gehad. Met acties zoals een drive through hoopt de regering mensen sneller te kunnen inenten tegen het virus, zo meldt De Waterkant. Ook worden er nog vaccins uit het buitenland verwacht, waaronder uit Nederland. Eerder gingen er al grote pakketten met tienduizenden doses vanuit Nederland naar Su.
Twee weken geleden werd de zware lockdown in Suriname versoepeld, met name vanwege sociaaleconomische redenen. Winkels zijn weer open en inwoners hoeven nu alleen nog maar op zondag binnen te blijven. Op andere dagen geldt een avondklok van 18:00 tot 06:00 uur.
Hulpacties vanuit NL
Ondertussen wordt er vanuit Nederland nog druk actiegevoerd. Zo heeft Angelo King zo'n 30.000 producten, waaronder levensmiddelen, gedoneerd aan mensen in Suriname. Het is zeker niet de eerste keer dat de artiest zich inzet voor zijn vaderland. Al jaren reist hij regelmatig naar Su om daar spullen uit te delen. "Ik ben zo opgevoed dat je moet delen met je medemens", vertelde hij destijds al aan FunX.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
FunX 4 Su
De coronapandemie treft Suriname harder dan ooit. Er is op dit moment sprake van de hoogste alarmfase en er worden gemiddeld 200 besmettingen per dag gemeld op een totaal van 600.000 inwoners. Op de intensive care geldt code zwart. Er is een tekort aan middelen en aan medische krachten. Daarom heeft Suriname jouw hulp hard nodig. Doneren kan via deze link!
Eerst meer lezen? Check alle info en verhalen op FunX.nl/4su.