Up 2 Date

Poeptransplantatie als middel tegen diabetes: 1 miljoen euro voor meer onderzoek

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Poeptransplantatie als middel tegen diabetes: 1 miljoen euro voor meer onderzoek

In Nederland hebben zo’n 120.000 mensen diabetes type 1. Dit betekent dat zij dagelijks op hun suikerwaardes moeten letten en insuline moeten spuiten. Helaas is er nog geen medicijn om de ziekte te genezen. Wel wordt er onderzoek gedaan naar een poeptransplantatie tegen diabetes. Dit onderzoek lag een tijdje stil, maar dankzij een donatie van 1 miljoen euro, geschonken door Stichting Diabetes Onderzoek en het Diabetes Fonds, kan het weer opgepakt worden. Zo meldt NU.nl.

Goed nieuws

Het Amsterdamse UMC deed al onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij diabetes type 1. Het blijkt zo te zijn dat bacteriën, gisten en virussen in de darmen het immuunsysteem mogelijk minder agressief tegen het eigen lichaam zouden kunnen maken. Dit zou goed nieuws kunnen zijn voor diabetespatiënten. Bij dit type suikerziekte is het namelijk zo dat het afweersysteem agressief reageert op cellen die normaal insuline produceren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerder onderzoek wordt vervolgd

Er werd al eerder onderzoek gedaan naar het overbrengen van darmbacteriën via een poeptransplantatie. Hierbij wordt de ontlasting in verdunde vorm via een sonde in de neus naar de darmen gebracht. Het klinkt misschien een beetje raar en naar, maar je hoeft blijkbaar nergens bang voor te zijn. De behandeling is pijnloos en als patiënt ruik en proef je er helemaal niets van.

De studie kan nu worden voortgezet mede door de donatie. Er wordt gekeken of de darmbacteriën een afweerreactie van het immuunsysteem op insuline producerende cellen verder kan afzwakken. Het is nog wel even afwachten voor patiënten, want het onderzoek kan nog zo’n vijf jaar duren. Het einddoel van dit onderzoek is om te proberen de suikerspiegel van diabetes type-1 patiënten stabieler te maken en mogelijk een nieuwe behandeling voor deze patiënten ontwikkelen.

Leven met suikerziekte

In Close-up vertelde Shola al eerder hoe het is om met diabetes te leven. Voor haar was het vooral moeilijk als kind, ze vond het bloed prikken en insuline spuiten namelijk vreselijk eng. In haar pubertijd leerde ze haar situatie meer te accepteren, maar toch blijft het voor haar ook soms lastig om de suikers onder controle te houden. Alhoewel diabetes haar dagelijkse leven beïnvloedt, laat ze het geen belemmering worden. In het interview liet zij ook weten haar hoop op een behandeling verloren te zijn. Misschien lukt het met dit onderzoek toch om Shola en een hoop andere patiënten weer een beetje hoop te geven.

Quote

Als mijn suikerwaardes niet goed zijn, heb ik echt een zware dag. Ik ben dan de hele tijd bezig om mijn waardes op orde te krijgen en daarnaast ook mijn gemoedstoestand. Ik zou willen dat mensen zich meer realiseren wat voor impact het heeft.

Shola
Ster advertentie
Ster advertentie