Up 2 Date

Agent die veroordeeld is voor uitschelden zwarte man wordt leidinggevende bij vreemdelingenpolitie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Agent die veroordeeld is voor uitschelden zwarte man wordt leidinggevende bij vreemdelingenpolitie

Een politieagent uit Dordrecht die in het verleden werd veroordeeld voor het racistisch bejegenen van een zwarte man krijgt een leidinggevende functie bij de vreemdelingenpolitie. Dat meldt de politie na berichtgeving van het AD.

Vechtpartij

De 54-jarige agent kwam in 2020 op Sinterklaasavond samen met twee collega's af op een melding van geluidsoverlast in Dordrecht. Toen de agenten een dronken buurtbewoner probeerden aan te houden, begon een gezin zich te bemoeien met de situatie. Daarop volgde een vechtpartij waarbij de veroordeelde agent tegen een zwarte man zei: "Loslaten, loslaten kutneger."

Excessief geweld

De racistische bejegening kwam pas naar buiten toen er camerabeelden opdoken van de aanhouding waarbij excessief geweld werd gebruikt door de Dordtse agent. In de processen-verbaal was niet terug te lezen dat hij de uitlating had gedaan. Op basis van de beelden kreeg de agent een boete van 250 euro opgelegd door de rechter.

'Bizar'

De advocaat van de uitgescholden man is niet te spreken over de aanstelling van de agent als leidinggevende bij de vreemdelingenpolitie. "Het is bizar dat juist deze agent aan de slag gaat bij de vreemdelingenpolitie. Voor mensen die te maken krijgen met de vreemdelingenpolitie weegt afkomst zwaar mee. Daar kan geen agent zitten die zich racistisch heeft uitgelaten", aldus Justin Kötter.

Excuses

De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke bood vorig jaar in EenVandaag excuses aan voor het racistische incident. "Aan degene die het onacceptabele scheldwoord naar zijn hoofd kreeg en een ieder die hierdoor werd gekwetst, bied ik zelf en namens mijn eenheid excuus aan."

Werkzaam in regio Rotterdam

Volgens de politie is de veroordeelde agent uit Dordrecht in eerste instantie voor een periode van zes maanden aangesteld als leidinggevende bij de vreemdelingenpolitie. Hij zal werkzaam zijn in de regio Rotterdam. Het is onduidelijk waarom hij is aangesteld en wat zijn werkzaamheden zullen zijn in zijn nieuwe functie.

Ster advertentie
Ster advertentie