Up 2 Date

Rutte vraagt gedupeerden toeslagenschandaal wederom om geduld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte vraagt gedupeerden toeslagenschandaal wederom om geduld

Premier Rutte heeft tijdens een debat in de Tweede Kamer wederom om geduld gevraagd aan gedupeerden van het toeslagenschandaal. Ondanks dat hij naar eigen zeggen graag zou zien dat toeslagenouders zo snel mogelijk gecompenseerd worden, kan hij niet beloven dat het proces sneller gaat.

Afhandeling gaat jaren duren

"Als je met de beste bedoelingen versnelt, blijkt dat de boel toch onverhoopt vastloopt", aldus Rutte. De afhandeling van de toeslagenaffaire duurt inmiddels ruim twee jaar. Volgens de premier heeft er al wel een versnelling plaatsgevonden. Zo zouden de dossiers van toeslagenouders pas in 2027 zijn afgerond. Dat zou nu eerder gebeuren, maar zelfs in het huidige tempo zou het nog jaren duren voordat alle dossiers afgehandeld zijn.

Tweede Kamerleden zijn het zat

Tweede Kamerleden zijn niet te spreken over de wijze waarop de afhandeling van het schandaal verloopt. "De belofte was dat de afhandeling binnen een jaar zou zijn afgerond. Het antwoord is nu twee tot drie jaar", zei SP-Kamerlid Renske Leijten. Ook richten sommige Kamerleden hun pijlen op Rutte. "Waarom zit deze man er eigenlijk nog?", vroeg DENK-Kamerlid Stephan van Baarle. "Als het u niet lukt, mijnheer Rutte, vertrek dan."

Onrecht

Begin 2021 kwam het vernietigende rapport Ongekend onrecht uit waarin duidelijk werd hoe ouders door toedoen van de Belastingdienst werden gedupeerd. Duizenden ouders, met voornamelijk een migratieachtergrond, werden onterecht aangemerkt als fraudeur en moesten al hun ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Kort na publicatie van het rapport trad Kabinet Rutte-III af.

Toeslagenschandaal

Vanaf 2017 kwam het steeds vaker in het nieuws voorbij: het toeslagenschandaal, ook wel de (kinderopvang)toeslagaffaire genoemd. Zeker 26.000 ouders werden tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst onterecht bestempeld als fraudeur en moesten daarom alle "te veel" ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Hierdoor raakten enorm veel gezinnen in financiële problemen. Vele ouders raakten zelfs hun huis of baan kwijt en/of kregen psychische klachten. Meer dan 2000 kinderen werden uit huis geplaatst.

Ondanks de beloofde 30.000 euro compensatie zijn de problemen van deze getroffen gezinnen nog lang niet opgelost, omdat de financiële en immateriële schade die is aangericht vele maler groter is dan dat geldbedrag.

Ster advertentie
Ster advertentie