Afghaanse tv-presentatoren dragen gezichtsbedekking om vrouwelijke collega's te steunen
- News
- Afghaanse tv-presentatoren dragen gezichtsbedekking om vrouwelijke collega's te steunen
Afghaanse tv-presentatoren van de zender Tolo News droegen de afgelopen tijd een mondkapje tijdens uitzendingen uit solidariteit met hun vrouwelijke collega's. Die dienen namelijk verplicht gezichtsbedekking te dragen van de Taliban. De mannen komen daarmee in protest tegen de beperkingen die de Taliban opleggen.
#FreeHerFace
Waar het mondkapje in de meeste landen vooral gedragen wordt vanwege het coronavirus, droegen Afghaanse nieuwslezers als Sebghat Sepehr de gezichtsbedekking om een andere reden. De presentatoren maakten namelijk een statement naar aanleiding van het bevel van de Taliban dat vrouwen op televisie hun gezicht moeten bedekken. Zo droeg Sepehr het kapje zowel tijdens uitzendingen als interviews met gasten.
En dat geldt ook voor de collega's van Sepehr. De actie werd afgelopen zaterdag afgetrapt met een post op social media, waarop zowel de vrouwelijke presentatoren als mannelijke presentatoren gezichtsbedekking droegen. "Uitvoering van het bevel om de gezichten van vrouwelijke tv-presentatoren te bedekken", schreef de zender bij de post. Dat zorgde vervolgens voor een campagne op social media, waarbij wereldwijd journalisten en nieuwslezers hun steun betuigden en foto's deelden met #FreeHerFace.
Geen lucht
De Afghaanse nieuwslezeres Lema Spesali is geschrokken door de nieuwe regelgeving omtrent het dragen van gezichtsbedekking tijdens uitzendingen. Ze legde aan The Guardian uit dat ze haar werk ook minder goed kan uitoefenen. "Ik krijg gewoon geen lucht. Verder is het heel moeilijk om het nieuws te lezen met een sluier. We moeten de woorden heel nauwkeurig uitspreken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Steeds strenger
De Afghaanse bevolking merkte de afgelopen maanden dat er steeds meer maatregelen opgelegd worden door de Taliban, terwijl ze in eerste instantie hadden aangekondigd dat de mensen niet bang hoefden te zijn voor grote beperkingen. Vooral vrouwen worden geraakt door de maatregelen die opgelegd worden. Om die reden nam Tannaz tijdens de radio-uitzending van gisteren contact op met Sousan Atta, een journaliste die nog familie heeft in Afghanistan.
Sousan heeft nog regelmatig contact met haar tante en nichtjes in Afghanistan. De journaliste kan echter niet wennen aan de aanpassingen die haar familieleden moeten doen om binnen de lijnen van de Taliban te bewegen. "Mijn tante stuurde mij een foto waarop ze volledig bedekt was en ik haar alleen haar ogen kon zien. Ik schrok zo erg dat ik de foto meteen verwijderd heb", vertelde ze aan Tannaz.
'Dit gaan we niet meer pikken'
Ook haar nichtjes worden beperkt in hun vrijheden. Sousan hoopt dat andere landen erkennen dat de Taliban verkeerd bezig is. "Het raakt me echt dat we weer terug bij af zijn na de invasie van de Taliban. Ik zit hier in Nederland en kan er niks aandoen, ik ben machteloos. Ik probeer erover te praten en bewustzijn te creëren." Tot slot juicht ze de actie van de Afghaanse presentatoren toe. "Ik vind het zo tof en fijn om te zien dat de bevolking denkt: dit gaan we niet meer pikken."
Afghaanse vrouwen mogen bijna niks: "Ik was toen voor dit gevlucht en nu zijn we terug bij af"
Video niet beschikbaar
Lees ook
Up 2 Date
Beslissing in de zaak van de Menéndez broers: hun lot wordt deze week bepaaldUp 2 Date
Diddy beïnvloedt mogelijk getuigen vanuit de gevangenisUp 2 Date
Rechter dwingt vermeend slachtoffer van Diddy om naam bekend te makenUp 2 Date
Boze reacties na mishandeling bejaarde Turks-Nederlandse vrouw: "Wereld is naar de klote"