Organisaties dienen klacht in voor niet-vervolgen dj om lied 'Voorkomen is beter dan Chinezen'
- News
- Organisaties dienen klacht in voor niet-vervolgen dj om lied 'Voorkomen is beter dan Chinezen'
Zes maatschappelijke organisaties willen dat het OM het besluit om Radio 10-dj Lex Gaarthuis niet te vervolgen heroverweegt. De dj zond in februari het nummer Voorkomen is beter dan Chinezen uit in zijn programma, wat voor veel ophef zorgde.
Nummer
In het satirisch bedoelde nummer Voorkomen is beter dan Chinezen werd gezongen over 'stink-Chinezen' en opgeroepen om geen Chinees meer te eten vanwege het coronavirus. Nadat er flinke ophef over het nummer ontstond, bood de radiozender excuses aan. De Nederland-Aziatische gemeenschap liet het daar echter niet bij zitten. Zij deden aangifte tegen de radio-dj. Het OM besloot begin juni om niet tot vervolging over te gaan.
Vervolging
Zes verschillende maatschappelijke organisaties zijn nu samen een zogenaamde Artikel 12-procedure gestart. "Het OM heeft begin juni besloten om niet tot vervolging over te gaan. Met een Artikel 12-procedure ga je daar praktisch gezien over klagen", legt Wei Lun Lam van de organisatie Asian Raisins uit. "In het geval dat er besloten wordt dat het OM het verkeerd heeft ingezien, dan komt de zaak terug bij het OM en moeten ze een nieuw besluit nemen."
Oordeel
Wat de organisaties hopen te bereiken, is dat de zaak serieuzer wordt genomen. "Het gaat ons erom dat het OM met hun beslissing heeft laten zien dat alles maar kan onder het mom van een grapje of satire of humor. Het geeft eigenlijk een vrijbrief aan iedereen om volgend jaar met carnaval weer zo'n nummer te maken." Met de procedure hoopt het collectief aandacht te vragen voor het probleem.
"Duizenden mensen hebben een melding gedaan en niemand is gehoord. Hoe kan je als instituut zijnde dan tot zo'n oordeel komen?"
#IkLachniet
Om te laten zien dat er een eind moet komen aan het belachelijk maken van Aziatische Nederlanders onder het mom van 'een grapje' is het collectief ook de bewustzijnscampagne 'Het is maar een grapje' met de hashtag #iklachniet' gestart. Op de website delen verschillende Aziatische Nederlanders hun ervaringen met racisme. Ook worden er krachtige illustraties gedeeld. "We laten met de campagne zien wat voor impact de grapjes hebben", vertelt Wei Lun. "Dat is nog heel erg onbekend bij het grote publiek." De website nodigt iedereen uit om mee te praten over racisme. "Wanneer is iets 'maar een grapje'? Die discussie willen we graag met iedereen aangaan."
"We willen ook laten zien dat het tijd is dat we als Aziatische gemeenschap onze plek aan tafel van de racismedialoog opeisen. Veel te vaak worden we uitgesloten of niet uitgenodigd. Terwijl de vorm van racisme die we meemaken wordt gebagatelliseerd."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.
Lees ook
FunX
Poepchinees, sambal bij of spleetoog: Aziaten pikken het niet langerUp 2 Date
Chinees-Nederlandse Cindy (24) mishandeld in lift na 'klagen' over racistisch carnavalsliedFunX
Is videosolliciteren de oplossing voor stagediscriminatie?Sport
La Liga komt toch in actie wegens apengeluiden richting Real-aanvaller Vinícius