Baby's en kinderen misbruikt en verkracht in oorlog Soedan: "Het moet stoppen"
- News
- Baby's en kinderen misbruikt en verkracht in oorlog Soedan: "Het moet stoppen"
In de burgeroorlog van Soedan worden kinderen, sommige niet ouder dan één jaar, door gewapende mannen verkracht en seksueel misbruikt. Dit wordt bevestigd door een rapport van UNICEF.
Rapport UNICEF
Het rapport van UNICEF gaat over het misbruik van kinderen in de burgeroorlog van Soedan. De meest schokkende onthulling is dat zestien van de slachtoffers jonger waren dan vijf jaar oud, waaronder vier baby’s. UNICEF noemt niet wie verantwoordelijk is, maar andere VN-onderzoeken wijzen naar de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). Deze strijders zouden seksueel geweld gebruiken om de bevolking te terroriseren en oppositie te onderdrukken.
Volgens Catherine Russell, uitvoerend directeur van UNICEF, zou het feit dat kinderen van slechts één jaar oud door gewapende mannen worden verkracht iedereen diep moeten schokken en voor onmiddellijke actie moeten zorgen. "Miljoenen kinderen in Soedan lopen gevaar om slachtoffer te worden van verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, wat wordt gebruikt als oorlogstactiek. Dit is een vreselijke schending van het internationaal recht en zou een oorlogsmisdaad kunnen zijn. Het moet stoppen", zei ze in het rapport.
Seksueel geweld als oorlogswapen
Het gebruik van seksueel geweld als oorlogswapen is al langer gedocumenteerd in de Soedanese oorlog, die nu al bijna twee jaar duurt. Maar het UNICEF-rapport laat voor het eerst in details zien wat voor impact deze verkrachtingen hebben op de jonge kinderen in Soedan. Uit het rapport blijkt dat een derde van de slachtoffers jongens waren, die vaak voor "uitdagingen" staan tijdens het melden van deze misdaden en het zoeken van hulp.
Het rapport onthult dat er sinds 2024 officieel al 221 gevallen van verkrachting zijn gemeld. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk vele malen hoger. Het rapport zegt dat er in Soedan een enorme stigmatisering rondom verkrachting heerst, wat het voor overlevenden en hun families extreem moeilijk maakt om hierover te praten. Bovendien vrezen zij wraak van gewapende groepen.
Amper hulp
De slachtoffers raken vaak ernstig gewond en maken kans op ongewenste zwangerschappen. Veel van de gevallen worden pas veel later gemeld, omdat het moeilijk is om toegang te krijgen tot medische zorg in Soedan. In het land zijn namelijk al veel medische faciliteiten verwoest, geplunderd of bezet door de strijdende partijen. Bovendien worden vrouwen en kinderen steeds kwetsbaarder door de grote hoeveelheid vluchtelingen die het conflict veroorzaakt.
UNICEF heeft geprobeerd veilige ruimtes voor kinderen te creëren via lokale activisten, maar door de bezuinigingen zijn veel van deze initiatieven gesloten. Dit betekent dat er nog minder plekken zijn voor overlevenden om hulp te krijgen.