Up 2 Date

CIA en MI6 waarschuwen: Wereldwijde spanningen op hoogtepunt sinds Koude Oorlog

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. CIA en MI6 waarschuwen: Wereldwijde spanningen op hoogtepunt sinds Koude Oorlog

De internationale wereldorde staat onder zware druk en is nog nooit zo bedreigd geweest als nu, volgens de hoofden van de CIA en MI6. William Burns, directeur van de Amerikaanse CIA, en Sir Richard Moore, hoofd van de Britse MI6, sloegen de handen ineen voor een opvallend opiniestuk in de Financial Times en waarschuwden voor de opkomende gevaren. Ze wijzen naar Russische agressie, de groeiende macht van China, de onmenselijke situatie in Gaza en de terugkeer van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Russisch gevaar en de oorlog in Oekraïne

Beide inlichtingendiensten zijn momenteel druk bezig met het “verstoren van de roekeloze sabotagecampagne” die Rusland uitvoert in heel Europa. Deze sabotagecampagnes omvatten desinformatie en pogingen om verdeeldheid te zaaien tussen westerse bondgenoten. "De Russische desinformatiecampagne gaat verder dan wat we tot nu toe hebben gezien”, aldus Burns en Moore.

China als grootste uitdaging en IS dreiging

Het duo benadrukte dat China de grootste geopolitieke uitdaging vormt voor de toekomst. Beide diensten hebben hun prioriteiten inmiddels herschikt om beter in te spelen op de groeiende invloed van China in de wereld. "De opkomst van China vraagt om een serieuze heroverweging van onze strategieën en inlichtingen”, zei Moore.

Ondertussen blijft ook IS actief. De terreurgroep heeft de laatste tijd weer aanslagen opgeëist, zoals het steekincident in Solingen, Duitsland. Het duo benadrukte dat het bestrijden van terrorisme nog steeds bovenaan de agenda staat en dat IS een serieuze bedreiging blijft vormen voor de internationale veiligheid.

Gaza en de dreiging van Iran

Daarnaast maken beide leiders zich zorgen over de escalatie in Gaza en het Midden-Oosten. Burns spraken erover dat er "binnen enkele dagen" een vredesvoorstel op tafel zou komen in de hoop een staakt-het-vuren in de Gazastrook te bewerkstelligen. Een mogelijk bestand zou Iran ervan kunnen weerhouden om wraak te nemen na de liquidatie van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran.

Ster advertentie
Ster advertentie