'Jaarlijks duizenden jongeren in gedwongen criminaliteit, te weinig zicht op'
- News
- 'Jaarlijks duizenden jongeren in gedwongen criminaliteit, te weinig zicht op'
Er worden in Nederland jaarlijks duizenden kinderen en jongeren gedwongen tot criminele activiteiten. Dat schrijft het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) na twee jaar onderzoek in een nieuw rapport. Zij vonden in 13 steden ruim 2500 slachtoffers, terwijl er landelijk maar 68 gevallen bekend waren.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Onzichtbaar'
Het CKM concludeert dat criminele uitbuiting van kinderen en jongeren een "onzichtbare pijler onder het verdienmodel van criminelen" vormt. "Als we ondermijning serieus willen aanpakken, moeten we ook criminele uitbuiting bestrijden. Slagen we er niet in om deze slachtoffers te signaleren en te beschermen dan is de kans groot dat we hen verliezen aan het criminele circuit", klinkt het in het persbericht.
Helft van de professionals
Voor het onderzoek ging het CKM in gesprek met leraren, jongerenwerkers, wijkagenten en andere professionals in Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Leeuwarden, Maastricht, Roermond, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. De helft van hen gaf aan in de afgelopen twee jaar in contact te zijn geweest met een vermoedelijk slachtoffer van criminele uitbuiting.
Zo'n veertig procent van de ondervraagden ziet vooral slachtoffers tussen de 12 en 18 jaar oud. Zij worden gedwongen tot bijvoorbeeld diefstal of drugshandel, maar ook het ronselen voor prostitutie of zogeheten geldezels. Zo'n twintig procent ziet overlapping met seksuele uitbuiting.
Kwetsbare jongeren
Vaak gaat het om kwetsbare kinderen en jongeren, die bewust worden gezocht op basisscholen, praktijkscholen en zelfs zorginstellingen, aldus het CKM. Zij worden soms met geweld gedwongen tot criminaliteit, maar vaak juist op een subtiele manier. "Denk aan misbruik maken van een kwetsbare positie, zoals een lichtverstandelijke beperking, minderjarigheid of schulden- of verslavingsproblematiek. Soms is de dwang zo subtiel dat slachtoffers niet eens weten dat zij uitgebuit worden."
Geen hulp durven vragen
Veel van de kinderen en jongeren durven niet om hulp te vragen wanneer ze gedwongen worden om criminele klusjes te doen. Dit omdat ze bang zijn voor de gevolgen of zelf niet doorhebben dat ze slachtoffer zijn. Daardoor blijven ze vaak vastzitten in de situatie en als ze al in beeld komen, is dat uiteindelijk vaak als dader.
Het CKM benadrukt dat het belangrijk is dat de overheid bij het beleid tegen criminaliteit rekening houdt met het feit dat niet iedereen vrijwillig strafbare feiten pleegt. Verder bevat het rapport nog meer aanbevelingen aan minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid.
Lees ook
Up 2 Date
Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel waarschuwt voor uitbuiting van Oekraïense vluchtelingenUp 2 Date
Klassiek beeld loverboy verleden tijd: seksuele uitbuiting vaak al na een weekUp 2 Date
Minderjarigen doen bijna nooit aangifte van seksuele uitbuitingFunX
Mohammed liet criminaliteit achter zich en werd een succesvol regiomanager