Video

Défano Holwijn: "Ik heb vroeger weinig kans gekregen om emotioneel te zijn"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Défano Holwijn: "Ik heb vroeger weinig kans gekregen om emotioneel te zijn"

In FunX New School Heroes gaat Défano Holwijn samen met vier helden van nu langs middelbare scholen om met jongeren te praten over zaken die voor hen écht belangrijk zijn, maar niet in de schoolboeken staan. Denk aan omgaan met racisme, de druk van social media en mentale gezondheid.

Welke levenslessen heeft de rapper en presentator zelf geleerd? Waarom heeft hij besloten een psycholoog in te schakelen? En welke ambities heeft hij? Leer Défano beter kennen in de eerste video van New School Heroes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Als me iets overkomt, zet ik de knop van m'n emoties uit en kan ik morgen weer door op de automatische piloot. Dat is er altijd een beetje ingebleven.

Emoties geblokkeerd

"We komen van de bodem", zingt Défano in zijn track Ownen. Daarmee doelt hij op zijn jeugd in Amsterdam-Zuidoost, waar hij niet altijd evenveel kansen en financiële middelen had. Toch weerhield dat hem er niet van om zijn droom achterna te gaan: presenteren. "Presenteren was logisch, want ik kon gewoon heel goed babbelen."

Terwijl hij online en op tv over de meest uiteenlopende onderwerpen kletst, hebben bepaalde gebeurtenissen en situaties uit zijn jeugd ervoor gezorgd dat Défano niet makkelijk over zijn eigen emoties praat. "Het komt erop neer dat ik emotioneel heel vlak ben. Sommigen noemen het ook wel emotionele verdoofdheid, dat houdt in dat je niet echt hoogte- of dieptepunten voelt. Ik ben vaak heel onverschillig en kan ook hele onverschillige antwoorden geven." Hij geeft aan dat dat te maken heeft met dat hij vroeger thuis niet echt de kans kreeg om emotioneel te zijn. "Toen ben ik het daarbuiten ook niet geweest. Daarnaast heb ik ook veel zware dingen meegemaakt die ik destijds bagatelliseerde." Zo had zijn stiefvader jarenlang te maken met heftige psychoses, wat zorgde voor onrustige situaties thuis.

"Dat was heftiger dan dat ik op dat moment dacht. Maar ik had het er met niemand over. Ik dacht: ik heb eten en een dak boven m'n hoofd, hoe erg is het dan dat mijn stiefvader een psychose heeft?"

Hard voor jezelf

Alles bij elkaar heeft dat ervoor gezorgd dat Défano een knop omzette als hem iets overkwam: "Dan deed ik de knop van m'n emoties uit en kon ik weer door op de automatische piloot." Ondanks de heftige thuissituatie moest hij dan ook blijven presteren van zichzelf. "Ik had zoiets van: je moet door. Ook al worden m'n cijfers slechter, je kan alleen jezelf blamen. Dat heb ik nog steeds wel een beetje. Waarom ik zo hard ben voor mezelf? Geen idee. Ik denk omdat ik altijd self-made ben geweest."

Terugvinden van emoties

Samen met een psycholoog werkt Défano nu aan het terugvinden van zijn emoties. "Sinds ik met de psycholoog praat, leer ik mezelf steeds beter kennen. Dat is heel fijn." Hulp zoeken stond al langer op de planning, maar het duurde even voordat hij die stap ook echt durfde te zetten. "Ik was een beetje bang dat dingen met terugwerkende kracht in één keer op m'n bord zouden komen. Alle emoties die ik heb opgekropt of niet goed heb verwerkt." Tijdens zijn Instagram Live-gesprekken met FC Avondklok, bijvoorbeeld met de zieke Souf, zijn Défano's emoties wel te zien. "Dat vond ik ook een heel mooi moment voor mezelf. Dan denk ik: je bent gewoon een mens, gap. Je bent geen robot."

Quote

Ik strijd net zo hard totdat ze echt niet meer om me heen kunnen.

Blijven strijden

Het succesvolle FC Avondklok is een perfect voorbeeld van hoe Défano verschillende mensen samenbrengt en verborgen talent een platform biedt. Hij ziet namelijk graag meer diversiteit in de mediawereld en dat is iets waar hij zich actief voor inzet. "Er zijn genoeg Surinaamse, Marokkaanse, Turkse talenten, of noem het maar op. Maar de kansen zijn gewoon niet gelijkwaardig. Van de arbeidsmarkt tot bij het zoeken van het huis. Dat zijn feiten. Daar moet echt iets aan gedaan worden en daarom blijf ik het erover hebben en blijf ik het aankaarten, zodat het hopelijk steeds beter wordt en de lichtingen die na ons komen de vruchten kunnen plukken." En als hij die kans niet krijgt van anderen, fixt hij zijn eigen kans wel, zoals hij doet met FC Avondklok. "Ik strijd net zo hard totdat ze echt niet meer om me heen kunnen."

Carrière Défano Holwijn

Défano Holwijn werd geboren op 15 augustus 1992 en groeide op in Amsterdam-Zuidoost. Hij had altijd al de ambitie om te presenteren. In 2013 ging hij kort naar de School voor Journalistiek, maar bouwde al snel verder aan zijn eigen YouTube-kanaal. Vooral zijn #WatWeetJij-quizzen op straat waren een succes en leverden hem tienduizenden abonnees op. Ook de online talkshow CONVO, die in 2018 begon, is nog altijd populair.

Toen Défano's talent op YouTube werd gespot, werd hij ook voor tv-programma's gevraagd. Zo maakte hij beeldreportages voor RTL Late Night en het NTR-programma Rauwkost. In 2017 kreeg hij de AD Journalistieke Aanmoedigingsprijs. Ook was hij al meerdere keren als acteur op het witte doek te zien, zo speelde hij in de films 100% Coco, Misfit en Misfit 2.

Naast presenteren en acteren is Défano altijd bezig geweest met rappen. Dat begon met freestyles in de kantine op school, maar inmiddels pakken zijn bars honderdduizenden views op het YouTube-kanaal van 101Barz. Daarnaast bracht hij de afgelopen jaren eigen singles uit, zoals Zware Chain met Yssi SB, Ownen en Babyfever.

Tegenwoordig is Défano regelmatig te zien in verschillende tv-programma's en als presentator op grote events. Daarnaast presenteerde hij tijdens de lockdown bijna elke avond zijn eigen liveshow op Instagram: FC Avondklok. Onder het oog van tienduizenden kijkers gaat hij daar in gesprek met zijn publiek en bekende Nederlanders en geeft hij opkomend talent een platform.

Ster advertentie
Ster advertentie