New School Heroes: Anna Nooshin over bewijsdrang, mentale gezondheid en vooroordelen
- News
- New School Heroes: Anna Nooshin over bewijsdrang, mentale gezondheid en vooroordelen
In New School Heroes trekt FunX met vier helden van nu langs middelbare scholen in Nederland. Tijdens een scholentour worden gesprekken gevoerd onder leiding van Défano Holwijn, waar jongeren de helden van nu alles mogen vragen over zaken die voor hen écht belangrijk zijn en die je niet vindt in de schoolboeken. Hoe ga je om met racisme? Hoe deal je met de druk van social media? Hoe zorg je dat je naast succesvol ook mentaal gezond blijft? In de eerste aflevering is het de beurt aan de 34-jarige ondernemer, presentatrice en influencer Anna Nooshin.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Bewijsdrang
In New School Heroes krijgt Anna allerlei vragen van middelbare scholieren, maar hoe was ze zelf eigenlijk op die leeftijd? Anna vertelt dat ze thuis heel rustig en respectvol naar haar ouders was, maar op school vaak juist haar eigen pad trok.
Al sinds ze jong is, heeft ze een enorme drang om iets van haar leven te maken. "Wij zijn als vluchteling naar Nederland gekomen en ik heb altijd bewijsdrang gevoeld naar mezelf en naar de buitenwereld", vertelt Anna. "Ik wilde laten zien: 'ik kan het wel' en 'ik ben ook als jullie'. Ik wilde niet het meisje zijn dat tweedehands kleding moest dragen en geen geld had."
Die bewijsdrang zorgde er aan de ene kant voor dat ze soms heel onzeker en verlegen was, maar aan de andere kant kreeg ze er ook veel zelfvertrouwen door: "Ik had geen plan b, het moest me lukken."
Doelen
Op de vraag wat voor doelen zij als jongere had en hoe die zijn veranderd, antwoordt Anna dat ze lange tijd lijsten maakte met daarop allerlei doelen. "Die waren eigenlijk bijna allemaal werkgerelateerd", legt ze uit. "Maar er stond helemaal geen zelfontwikkeling op die lijst." De laatste twee jaren zijn haar doelen wat meer geshift. "Ik wil nu meer rust, dat mijn ziel oké is en ik mezelf accepteer." Wie of wat er invloed heeft gehad op haar veranderende doelen? "Misschien is dat toch de ouderdom."
Mentale gezondheid is voor Anna de laatste tijd sowieso een belangrijk onderwerp. Volgens haar moet dit ook veel meer besproken worden op scholen. Ze vindt dat we meer moeten accepteren dat het ook oké is om je niet oké te voelen en dat je er niet altijd zo snel mogelijk weer bovenop hoeft te komen. "Gelukkig zijn is ook een beetje een sociaal construct, vind ik dan. Iedereen streeft naar ultiem gelukkig zijn, terwijl ik denk dat de weg ernaartoe ook best zijn tijd mag nemen."
Wie is Anna
Défano vraagt ten slotte nog hoe Anna graag wil dat anderen zich haar herinneren. Dat vindt ze een moeilijke vraag: "Dood is voor mij altijd een eng onderwerp." Wat ze wel hoopt, is dat mensen haar nu zien voor wie ze echt is. "Daar kan ik wel eens verdrietig om zijn. Ik hoopte altijd dat mensen me zouden zien zoals ik echt ben bij familie en vrienden: heel open en eigenlijk heel relaxed. Maar hoe mensen me vaak zien in Nederland, is totaal het tegenovergestelde. Ik hoor vaak: 'ze doet zo nep' en 'ik vind haar oppervlakkig' en 'ze is dom'."
Anna vindt het jammer dat dat het beeld is dat over haar heerst. "Even los van of ik dat zelf heb bewerkstelligd, maar het strookt niet met hoe ik echt ben. Dus ik hoop dat ze uiteindelijk gaan zien wie ik echt ben."
Bekijk ook
Video
Défano Holwijn: "Ik heb vroeger weinig kans gekregen om emotioneel te zijn"Films, Series & TV
Anna Nooshin mist diversiteit bij Televizier-nominaties: "Bijna allemaal wit en blond"Video
Anna Nooshin: "Ik wil liever vallen en opstaan dan op een veilige plek blijven"Films, Series & TV
Défano over praten met een psycholoog: "Ik was lang emotioneel verdoofd"