Jason (24) is Amsterdammer van het Jaar met strijd tegen gesloten jeugdzorg
- News
- Jason (24) is Amsterdammer van het Jaar met strijd tegen gesloten jeugdzorg
De 24-jarige Jason Bhugwandass is gisteren verkozen tot Amsterdammer van het Jaar 2021. Hij kreeg die onderscheiding voor zijn strijd en inzet tegen de problemen rondom de gesloten jeugdzorg. Burgemeester Femke Halsema reikte de prijs uit en noemde Jason "een enorm rolmodel van veerkracht, weerstand en hoe we ons allemaal willen ontwikkelen".
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ervaringsdeskundige
Jason heeft zelf ervaring met gesloten jeugdzorginstellingen. Op jonge leeftijd kreeg hij te maken met huiselijk geweld en werd hij depressief en suïcidaal, waarna hij in zo'n instelling belandde. Daar kreeg hij niet de hulp die hij nodig had. Aan FunX vertelde hij daarover eerder: "Ik kwam als suïcidaal kind terecht in een gesloten instelling waar allemaal kinderen zaten die heel hard zorg nodig hadden, maar dat niet kregen. Ik zat letterlijk alleen opgesloten zonder behandeling en ik merk dat heel veel mensen in Nederland niet weten dat dit bestaat."
'Heldhaftig'
Burgemeester Halsema complimenteerde Jason voor zijn betekenisvolle werk: "Jason heeft het aangedurfd - en dat vind ik heldhaftig - om de omstandigheden waarin hij is opgegroeid en het onrecht in de jeugdzorg kenbaar te maken, al vanaf een leeftijd waarop hij zich eigenlijk nog aan het ontwikkelen was. Dat maakt je een held van onze stad."
Jason is erg dankbaar voor de prijs en nam deze geëmotioneerd in ontvangst. "Het raakt me heel erg, omdat ik heel erg gehecht ben aan mijn stad. Het doet me heel veel om te weten dat dat wederzijds is."
Jason
Naast zijn vrijwilligerswerk voor de stichting ExpEx voerde Jason samen met Het Vergeten Kind een campagne om te stoppen met de gesloten jeugdzorg. Hierbij werden 134.000 handtekeningen opgehaald. In de Tweede Kamer werd vervolgens een motie aangenomen en de staatssecretaris heeft aangekondigd om nog voor de zomer met een plan te komen om de gesloten jeugdzorg daadwerkelijk af te bouwen en alternatieven op te zetten.
In de documentaire Jason, die vorig jaar door het filmfestival IDFA werd verkozen tot beste Nederlandse film, zie je meer over Jasons missie om de jeugdzorg te veranderen, net als zijn therapiesessies om zijn eigen trauma's te verwerken.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hulp bij depressie
Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.
Zelfmoordpreventie
Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.
Lees ook
FunX
De ontroerende docu 'Jason' is door het filmfestival IDFA verkozen tot beste Nederlandse filmUp 2 Date
Vijf landelijke organisaties slaan handen ineen om problemen in de jeugdzorg aan te pakkenFunX
Carlijn (19) over gesloten jeugdzorg: "Ik werd vaak in de isoleercel gezet of tegen de grond geduwd"Films, Series & TV
Tygo Gernandt volgt Jason (21) met 13 verschillende psychiatrische labels