FunX Amsterdam

Edwin kreeg op 22-jarige leeftijd de voogdij over zijn broertjes: "Dit had mijn moeder ook gewild"

foto: Privéfoto Edwin Adriaansz
  1. Newschevron right
  2. Edwin kreeg op 22-jarige leeftijd de voogdij over zijn broertjes: "Dit had mijn moeder ook gewild"

De wereld van Edwin Adriaansz (32) stort volledig in wanneer zijn moeder overlijdt aan kanker. Hij is dan nog maar 22 jaar en staat er dan plots alleen voor met zijn jongere broertjes (16 en 17). Om te voorkomen dat zijn broertjes door Jeugdzorg in pleeggezinnen worden geplaatst, wil Edwin de voogdij over hen krijgen. Hij vertelt aan Nordin en Vonneke hoe hij alles op alles heeft gezet om zijn doel te bereiken.

Edwin strijdt voor de voogdij over zijn broertjes

Tien jaar geleden kreeg Edwin in één klap een enorme verantwoordelijkheid over het leven van zijn twee minderjarige broertjes. "Het was een erg spannend moment, vooral omdat ik toen ook het overlijden van mijn moeder aan het verwerken was." De oudere broer had daar nauwelijks tijd voor, omdat binnen no-time Jeugdzorg op de stoep stond. "Jeugdzorg zei dat ze in zouden grijpen, aangezien er nu geen ouder of voogd meer aanwezig was", aldus Edwin. Maar daar liet hij het niet zo maar bij zitten. "Ik ben toen naar mijn advocaat gestapt om te vragen of ik of de voogdij over mijn broertjes kon krijgen."

Edwin geeft een pleidooi in de rechtbank

Edwin heeft toen een pleidooi gehouden in de rechtbank. "Ik wilde gewoon mijn broertjes bij me hebben en dat heb ik duidelijk gezegd in de rechtbank. Mijn moeder had ook gewild dat wij bij elkaar zouden blijven." De broer heeft de rechtbank kunnen overtuigen, waardoor ze hem het voordeel van de twijfel gaven. "Ik heb aangetoond dat ik verantwoordelijk genoeg was. Daarbij zag de rechter dat mijn hart op de goede plek zat en heb ik de voogdij gekregen over mijn broertjes."

Edwin vertelt hoe hij de voogdij over zijn broertjes kreeg

Blijven wonen in hun huis

Naast de rechter moest Edwin ook de woningcorporatie overtuigen dat hij financieel in staat was om in het huis te blijven wonen. "Ik had meteen de huur zes maanden vooruit betaald, zodat we die eerste periode in ieder geval geen zorgen zouden hebben over waar we moesten wonen." Edwin nam dus veel zorg op zich, maar dat hoefde hij gelukkig niet allemaal in zijn eentje te dragen. "Destijds had ik een vriendin die me steunde en een nicht die bij elke stap en elke afspraak met me meeging. Dus daar heb ik ook zeker veel steun aan gehad."

Trotse broer

Edwin is erg trots op zijn twee broertjes. "Ik heb veel van mezelf opzij gezet om mijn broertjes bij mij te kunnen houden en hierdoor heb ik er onder meer voor gezorgd dat ze een studie konden doen. En vorig jaar hebben ze beiden hun hbo-diploma gehaald, dus daar ben ik reuzetrots op." Bovendien deelt Edwin dat zijn broertjes nu ook beiden een eigen woning hebben in Amsterdam.

Aan de mensen die in een soortgelijke situatie zitten, wil Edwin nog graag meegeven dat ze er niet alleen voor staan. "Vraag altijd om hulp als je zoiets meemaakt. Er is altijd wel iemand die je bij wil staan. En als iemand 'nee' zegt, dan ga je naar de volgende persoon."

Ster advertentie
Ster advertentie