Zo vieren Boef, Selma Omari en Nesim El Ahmadi Eid-al Fitr
- News
- Zo vieren Boef, Selma Omari en Nesim El Ahmadi Eid-al Fitr
De ramadan is vandaag officieel ten einde gekomen, wat betekent dat het vasten verbroken mag worden tijdens Eid al-Fitr. Voor moslims wereldwijd is dit één van de twee feestdagen in het jaar. Zo ook voor de bekende moslims in Nederland. Verschillende bekendheden, zoals Boef, Selma Omari en Nesim el Ahmadi, gaven ons dan ook een inkijk in de manier waarop ze Eid-al Fitr vieren.
Islamitische bekendheden tijdens Eid-al Fitr
Tijdens Eid-al Fitr plaatste comedian, YouTuber en influencer Nesim el Ahmadi enkele posts op zijn Instagram Stories. Zo wenste hij iedereen een "Eid Mubarak & Free Palestine", en daarnaast plaatste hij nog een post waarin hij iedereen "zegeningen, vrede en geluk" wenste. In zijn laatste Story-post plaatste Nesim een foto vanuit de moskee.
Ook Boef wenste iedereen een "Eid Mubarak". De artiest plaatste op zijn Instagram Stories een foto van hem en zijn zoontje die gekleed is in een witte qamis. Eerder kreeg Boef tijdens de Ramadan te maken met hevige kritiek nadat hij "tijdens het vasten" foto's van eten op zijn Story plaatste. Deze critici vergaten echter dat Boef in Dubai woont en dus in een hele andere tijdszone zit.
Ook Selma Omari wenste al haar volgers na de heilige maand Ramadan een "Eid Mubarak" in haar Instagram Story. Ook postte de dertigjarige influencer een foto waarop te zien is dat ze met haar dochter in de vroege ochtend op pad is.

foto: Instagram: Nesim El Ahmadi
Nesim post tijdens Eid-al Fitr foto vanuit moskee
Suikerfeest verkeerde benaming voor Eid-al Fitr
In het verleden werd Eid-al Fitr door veel mensen nog Suikerfeest. Een onjuiste benaming zo vertelde Akram (22). In een gesprek maakte hij duidelijk dat de letterlijke betekenis van Eid al-Fitr "het ontbijtfeest" is. "'Eid' betekent in het Arabisch feest, terwijl 'fitr' ontbijt betekent, wat gerelateerd is aan het verbreken van het vasten. Die bewustwording willen we dan ook vergroten", aldus Akram.
Volgens hem wordt de term Suikerfeest vooral veel gebruikt onder jongeren. "Deze feestdag wordt nog altijd het Suikerfeest genoemd omdat velen, vooral jongeren, denken dat dit de juiste benaming is. De term Suikerfeest is een letterlijke vertaling van het Turkse 'şeker bayramı'. In de Turkse cultuur is het namelijk gebruikelijk om zoete hapjes te nuttigen tijdens deze feestdag, maar daar ligt de nadruk niet op. Het gaat erom dat het vasten eindelijk wordt verbroken."
Lees ook
FunX
Akram (21): "De juiste benaming voor het Suikerfeest is Eid al-Fitr"FunX Amsterdam
Geen paasontbijt, maar wel Suikerfeest, Divali en Pesach op Amsterdamse basisschoolFunX
Eid al-Fitr is geen 'Suikerfeest': "Het belangrijkste is dat we het vasten mogen verbreken"FunX
Waarom Eid al-Fitr geen Suikerfeest meer genoemd wordt