FunX

Eid al-Fitr is geen 'Suikerfeest': "Het belangrijkste is dat we het vasten mogen verbreken"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Eid al-Fitr is geen 'Suikerfeest': "Het belangrijkste is dat we het vasten mogen verbreken"

De ramadan is vandaag officieel ten einde gekomen, wat betekent dat het vasten verbroken mag worden tijdens Eid al-Fitr. In de volksmond wordt deze feestdag nog altijd het 'Suikerfeest' genoemd en hoewel deze term bij velen waarschijnlijk associaties oproept met zoete lekkernijen, geeft het een vertekend beeld van waar deze speciale dag in werkelijkheid om draait. Akram (22) en Imane (26) vinden dat het hoog tijd is dat de juiste benaming voor deze feestdag gehanteerd wordt.

Waarom heet het in Nederland Suikerfeest?

Akram (22) vertelt dat de letterlijke betekenis van Eid al-Fitr 'het ontbijtfeest' is. "'Eid' betekent in het Arabisch feest, terwijl 'fitr' ontbijt betekent, wat gerelateerd is aan het verbreken van het vasten. Die bewustwording willen we dan ook vergroten", aldus Akram.

Volgens hem wordt de term Suikerfeest vooral veel gebruikt onder jongeren. "Deze feestdag wordt nog altijd het Suikerfeest genoemd omdat velen, vooral jongeren, denken dat dit de juiste benaming is. De term Suikerfeest is een letterlijke vertaling van het Turkse 'şeker bayramı'. In de Turkse cultuur is het namelijk gebruikelijk om zoete hapjes te nuttigen tijdens deze feestdag, maar daar ligt de nadruk niet op. Het gaat erom dat het vasten eindelijk wordt verbroken."

Religieuze beleving

Er zijn dus verschillen te vinden in hoe verschillende culturen Eid al-Fitr vieren, maar de religieuze beleving van het feest voert de boventoon in plaats van de zoete spijzen. Zo vertelt Imane (26) hoe deze feestdag er voor haar uitziet. "Het is nu helaas anders, maar normaal gesproken gaan we naar de moskee om het ochtendgebed te doen. Na afloop ontbijt ik thuis met mijn gezin, maar soms ook met andere familieleden erbij of bij mijn oma thuis. De rest van de dag gaan we vooral op familiebezoek."

Vasten verbreken

Ondanks dat het ook binnen de Marokkaanse cultuur gebruikelijk is dat er veel zoete lekkernijen worden klaargezet, benadrukt Imane dat dit niet de reden is waarom het feest gevierd wordt. "De term Suikerfeest is niet helemaal juist, maar werd in de loop der tijd steeds vaker gebruikt om het makkelijker te maken. Het belangrijkste blijft dat we het vasten mogen verbreken en samen met familie ontbijten.

Ster advertentie
Ster advertentie