FIFA moet van Amnesty $440 miljoen betalen ter compensatie uitbuiting WK in Qatar
- News
- FIFA moet van Amnesty $440 miljoen betalen ter compensatie uitbuiting WK in Qatar
Volgens Amnesty International zou de FIFA zeker 440 miljoen dollar aan compensatie moeten uittrekken voor de arbeidsmigranten die in aanloop naar het WK voetbal in Qatar zijn uitgebuit. Die oproep doet de mensenrechtenorganisatie in een nieuw rapport. Voetbalbonden als de KNVB worden gevraagd om dit publiekelijk te steunen
Gelijk aan prijzengeld
Het bedrag van 440 miljoen dollar is gelijk aan het prijzengeld dat de FIFA uitreikt aan landen die meedoen met het WK. "Om een einde te maken aan de voortdurende uitbuiting sinds 2010, toen de FIFA Qatar het WK toewees zonder enige verbetering van de bescherming van de arbeiders te eisen, roepen mensenrechtenorganisaties de FIFA op om ten minste een gelijk bedrag vrij te maken voor een herstelprogramma."
Terugbetalen
Dat geld is niet alleen nodig voor compensatiekosten, maar ook voor initiatieven die de rechten van arbeiders in de toekomst moeten beschermen. Het bedrag zal volgens Amnesty uiteindelijk hoger uitvallen, omdat er ook geld nodig is voor bijvoorbeeld het terugbetalen van achterstallig loon en hoge verplichte wervingskosten die arbeiders moesten betalen om in Qatar te mogen komen werken.
De FIFA zal met het WK in Qatar zo'n 6 miljard dollar verdienen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'FIFA heeft weggekeken'
Amnesty stelt dat de FIFA de risico's voor arbeiders, die bijvoorbeeld nieuwe stadions en hotels moesten bouwen, kende of had moeten kennen toen Qatar in 2010 werd gekozen als gastland van het toernooi. "Desondanks werden er geen voorwaarden gesteld aan de bescherming van de arbeiders. De FIFA heeft sindsdien veel te weinig gedaan om die risico’s te voorkomen of te beperken", aldus Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty.
Volgens Amnesty heeft de FIFA weggekeken van de mensenrechtenschendingen die plaatsvonden tijdens de voorbereidingen van het WK en daarom bijgedragen aan "de wijdverbreide uitbuiting van arbeidsmigranten die betrokken zijn bij WK-gerelateerde projecten, en niet alleen bij de bouw van stadions en hotels."
Zeker 6500 doden
Het WK in Qatar, dat op 21 november van start gaat, staat al sinds het begin onder vuur. In een rapport dat vorig jaar augustus verscheen, stelde de Amnesty al dat er de afgelopen jaren in Qatar duizenden arbeidsmigranten om het leven kwamen bij de bouw van WK-faciliteiten, door onder meer de lange werkdagen in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte. Onderzoek van The Guardian sprak vorig jaar van zeker 6500 doden, voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka.
Door de overheid in Qatar werd daar nooit fatsoenlijk onderzoek naar gedaan, terwijl veel sterfgevallen daar volgens Amnesty mee voorkomen hadden kunnen worden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Belangrijk keerpunt'
"Hoewel het misschien te laat is om het lijden van eerder misbruik uit te wissen, kunnen en moeten de FIFA en Qatar genoegdoening bieden en verdere uitbuiting voorkomen", aldus Callamard.
"Het bieden van compensatie aan arbeiders die zoveel hebben gegeven om het toernooi mogelijk te maken, en maatregelen om ervoor te zorgen dat dergelijk misbruik nooit meer zal gebeuren, zou een belangrijk keerpunt kunnen zijn in de toewijding van de FIFA om de mensenrechten te respecteren."