Tim Hofman: "Mensen kwamen aan m'n deur of stuurden doodsbedreigingen"
- News
- Tim Hofman: "Mensen kwamen aan m'n deur of stuurden doodsbedreigingen"
Tim Hofman, die vorige maand werd uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in de Nederlandse media, was gisteren te gast in College Tour. Daar sprak hij voor het eerst sinds de spraakmakende uitzending van BOOS over de situatie rondom het seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice. Ook beantwoordde hij vragen van aanwezige studenten, bijvoorbeeld over of hij weleens vreest voor zijn eigen veiligheid.
Als er iemand voor je voordeur staat, je in de ogen kijkt en zegt: 'Ben je niet bang dat je eindigt zoals Peter R. de Vries?', dan moet je gaan schakelen.
Video niet beschikbaar
Doorverwezen door LINDA.
Met presentator Twan Huys blikt Tim terug op het begin van The Voice-zaak, die in maart 2021 begon. "Toen hebben zich bij ons mensen gemeld. Dat waren er toen twee." Die personen werden op hun verzoek doorwezen door het blad LINDA., die zelf de capaciteit niet had om het onderzoek te doen. "Toen wij besloten ermee door te gaan, hebben we nooit meer contact met het blad gehad." Ook met Linda de Mol is Tim niet in gesprek geweest.
Later kregen Tim en de redactie van BOOS hoogte van meer verhalen, waarna ze een oproep plaatsten over misstanden bij talentenjachten. The Voice of seksueel grensoverschrijdend gedrag werd toen nog niet genoemd. "Toen kregen we allemaal dezelfde verhalen binnen, het overgrote deel over 'The Voice'."
Duizenden mails
Tim vertelt dat het voor zijn team pittig was om aan het onderzoek te werken, omdat het grootste deel van de meisjes en vrouwen zelf ervaring heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag, zo ook op de redactie van BOOS. "Je raakt trauma aan."
De impact die de aflevering heeft gemaakt, is nog steeds voelbaar. Zo krijgt BOOS nog steeds verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen. "In de eerste week kwamen er 2000 mails. Die gingen over de venijnigheid waarmee dat plaatsvindt op bijvoorbeeld een universiteit of werkvloer." Op dit moment is het team echter niet bezig met een soort vervolg, maar Tim sluit niet uit dat dit thema in de toekomst nog een keer wordt behandeld. "Weet ons te vinden. Je bent bij ons veilig als je erover wilt praten."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Beveiliging
In zijn YouTube-serie BOOS ontmaskert en confronteert Tim regelmatig mensen die lang niet altijd blij zijn met zijn bezoek. Zo leverde een aflevering met een boze pandjesbaas hem in 2017 een whiplash, zware hersenschudding en een gebroken kaak op.
Tim vertelt dat de afleveringen van BOOS al een tijd met beveiliging worden gedraaid, maar dat de mogelijke dreiging nu verdergaat dan alleen op straat tijdens het filmen. "Ik heb bijvoorbeeld mensen gehad die aan mijn deur zijn gekomen afgelopen winter. Of mensen die dreigden mijn adres openbaar te maken of doodsbedreigingen en dat soort zaken." Daarvoor zegt hij regelmatig bij de recherche te hebben gezeten. Ook is er daarom besproken of zijn huis beveiligd moet worden.
"Dat speelt al wel langer. Ik heb bijvoorbeeld een knop op mijn tas, dat is echt waar, als ik daar twee seconden op druk wordt er ingebeld, dan horen ze een stresssituatie of ik noem een codewoord en dan komen er helikopters boven het dak hangen. Het staat in directe verbinding met de politiecentrale."
Foto's van dierbaren
De beveiliging die Tim de laatste tijd nodig heeft, gaat best ver, geeft hij aan. "Nu is het rustig, maar als er op een gegeven moment iemand voor je voordeur staat, je in de ogen kijkt en zegt: 'Ben je niet bang dat je eindigt zoals Peter R. de Vries?', dan moet je gaan schakelen denk ik en dat heb ik ook gedaan."
Tim vertelt dat die dreigementen soms ook richting zijn dierbaren gericht zijn. "Ik heb weleens foto's van mensen uit mijn omgeving gehad. Wie dat zijn zeg ik niet. Maar ze hebben nog nooit iemand voor de deur gehad. Mijn partner wel, daar zit geregeld iemand in de tuin. We weten niet wie dat is en of dat komt door mij."
Angststoornis
Tim Hofman vertelt in de uitzending ook over zijn persoonlijke leven, bijvoorbeeld over een periode in zijn jeugd waarin hij depressief was en last had van een angststoornis. Dit was nadat hij gewond raakte door een zwaar auto-ongeluk. "Ik had vooral last van hypochondrie. Zo had ik het idee dat ik alle kankers had gehad. Dat uitte zich in destructiviteit: ik dronk en rookte heel veel. Op een gegeven moment zat ik zo vast in m'n gedachten en voelde ik niets meer. Ik was echt alleen maar bang."
Psycholoog
Tim vertelt dat hij ook met zelfmoordgedachten heeft gezeten. Uiteindelijk besloot hij zijn leven drastisch te veranderen en ging het "met vallen en opstaan" steeds beter. Bang dat deze gevoelens terugkomen, is hij niet. "De kunst is voor mij om daar niet bang voor te zijn, maar het te omarmen. Het hoort bij mij. Soms is ineens die hypochondrie er weer even, maar dan is het de kunst om dat te omarmen. Dat is actief eraan werken."
Verder vertelt Tim regelmatig met een psycholoog te praten. "Dat is een soort selfcare. Daar moet je niet moeilijk over doen. Het is hartstikke lekker."
Je kunt College Tour hier terugkijken.
Hulp bij depressie
Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.
Zelfmoordpreventie
Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.
Lees ook
Films, Series & TV
Tim Hofmans 'BOOS' duikt in toeslagenschandaal: "Tijd voor een nieuw verhaal"Films, Series & TV
Tim Hofman confronteert man die vrouw lastigviel op straatEntertainment
Tim Hofman uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in Nederlandse mediaFilms, Series & TV
Tim Hofman over 'BOOS'-aflevering: "Er lijkt iets in beweging te komen"