Emotionele docu 'Vals Paradijs' onthult schokkende waarheid over contractarbeiders
- News
- Emotionele docu 'Vals Paradijs' onthult schokkende waarheid over contractarbeiders
Wat gebeurde er nadat de slavernij werd afgeschaft in Suriname? Helaas werd de onderdrukking voortgezet in een andere vorm: contractarbeid. Onder schijnbaar legale omstandigheden en met waardeloze contracten, ging het werk op de plantages door onder zware omstandigheden. De Hindostanen, afkomstig uit India, werden naar Suriname gehaald als contractarbeider. Zo voltrok zich een nieuw drama in de kolonie. In de documentaire Vals Paradijs gaan neven Pavan Marhé en Feroz Amirkhan op zoek naar hun familiegeschiedenis en het verborgen verleden van de Hindostanen.
"Prachtig land vol rijkdom en weelde"
Pavan en Feroz duiken in Vals Paradijs in de geschiedenis van de Indiase contractarbeiders die tussen 1873 en 1920 naar Suriname werden gehaald. In hun zoektocht treden ze in de voetsporen van hun voorouders en ontdekken ze schrijnende verhalen over het leven op de plantages. Hun reis brengt hen niet alleen naar Suriname, maar ook naar Guyana en Trinidad, waar ook Indiase contractarbeiders naartoe werden gehaald na de afschaffing van de slavernij.
De familiegeschiedenis van Pavan en Feroz begint bij Fakirchand Rajvanshi. Hij werd als jonge man geronseld om aan de andere kant van de wereld te werken "in een prachtig land vol rijkdom en weelde". Fakirchand liet zich overhalen om naar het 'paradijs' te gaan dat werd omschreven als 'Shri Rama'. Na een maandenlange boottocht arriveerde hij in Suriname, waar de beloften al snel vals bleken te zijn. In 1909 werd Fakirchand als contractarbeider met nummer L1129 aan het werk gezet op suikerplantage Slootwijk.
"Mijn voorvader verliet India, vol hoop en vastberadenheid, op zoek naar een nieuw bestaan in Suriname. Zijn keuze om te vertrekken heeft mij als Nederlander gevormd."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Mensen weten vaak niet wat een Hindostaan is. We zouden in Nederland elkaars achtergrond moeten kennen, want dat zorgt voor begrip, empathie en verbinding. Dat geeft kracht en is juist nu hard nodig."
Onderbelichte kant van de geschiedenis
Het werk was zwaar, het loon minimaal, en de leefomstandigheden mensonwaardig. Plantagehouders gebruikten systematische straffen om arbeiders onder druk te zetten. Toch probeerde Fakirchand net als veel van zijn lotgenoten een bestaan op te bouwen in Suriname. Zo ontmoette hij zijn eerste vrouw waarmee hij een gezin stichtte. Nadat zijn huwelijk stukliep, vertrok hij naar Guyana, waar hij als rijstplanter en arbeider in een suikerfabriek werkte. Hij trouwde opnieuw en kreeg vijf kinderen. Zijn verhaal is een van de weinige die bewaard is gebleven, dankzij de verhalen die hij deelde met zijn kleinzoon, de vader van Pavan.
Vals Paradijs is een eerbetoon aan de veerkracht van de Hindostaanse gemeenschap. Door de persoonlijke verhalen van hun voorouders te delen, belichten Pavan en Feroz een kant van de geschiedenis die voor velen nog altijd onbekend is.
De documentaire is aanstaande zondag om 22.10 uur te bekijken op NPO 2.
Fragment 'Vals Paradijs' bij Start
Video niet beschikbaar
Lees ook
FunX
Dewi over Javaanse immigratie naar Suriname: "Ik ben mijn culturele identiteit kwijtgeraakt"Entertainment
Ronnie Flex krijgt bizarre reacties na een Facebookpost over vakantie in Suriname: "Blijf lekker daar"Up 2 Date
Srefidensi Dey: Suriname viert vandaag 49 jaar onafhankelijkheidFunX
Jordy (28) over de extreem hoge prijzen in Suriname: "Moet sterk blijven voor mijn dochter"