Films, Series & TV

Presentatrices over misstanden NOS Sport: "Was geen prettige plek als vrouw"

foto: RTL
  1. Newschevron right
  2. Presentatrices over misstanden NOS Sport: "Was geen prettige plek als vrouw"

Aan tafel bij Eva Jinek hebben journalistes Marijn de Vries en Antoinnette Scheulderman en presentatrices Roos Moggré, Merel Westrik en Siham Raijoul gereageerd op de misstanden rondom NOS Sport. Ook zij hebben ervaring met ongewenst gedrag op de werkvloer en vinden het erg kwalijk dat er jarenlang niets met de meldingen is gedaan.

Quote

We kwamen liever niet op de verdieping van NOS Sport. Als vrouw was dat geen prettige plek om te zijn.

Roos Moggré

Misstanden NOS Sport

Na de verhalen over The Voice en De Wereld Draait Door kwam vorige week aan het licht dat er ook op de redactie van NOS Sport jarenlang sprake zou zijn geweest van pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie en verbale agressie. Bijna honderd mensen hadden zich bij externe vertrouwenspersonen gemeld met klachten hierover. De Volkskrant publiceerde vervolgens een artikel waarin onder meer te lezen is dat presentator Tom Egbers zich schuldig zou hebben gemaakt aan (seksuele) intimidatie en pesterijen. Uit gesprekken met 32 medewerkers is gebleken dat ook andere medewerkers voor een onveilige werksfeer zorgden, door bijvoorbeeld ongepast over vrouwen te spreken en discriminerende opmerkingen te maken tegen collega's van kleur.

Tom Egbers gaat voorlopig niet aan het werk en de NOS-directie zegt met hem in gesprek te gaan. De hoofdredactie van NOS Sport is gisteren per direct teruggetreden.

'Gebeurde niets met meldingen'

Nadat het nieuws over NOS Sport naar buiten kwam, deelde Marijn de Vries in een column voor NRC het verhaal over het ongewenst gedrag dat zijzelf meemaakte toen ze met de omroep op pad was voor de Tour de France. Hoewel dit al jaren geleden gebeurde, wachtte ze op het juiste moment om het te delen. "Dit was het moment om het te vertellen, want ik ben eigenlijk nu pas geloofwaardig", vertelt ze bij Jinek. "In het verleden werd er wel eens gezegd: 'Je bent uit op wraak' of 'Je stelt je aan'."

Marijn maakte meerdere keren meldingen bij de directie, maar daar werd niets mee gedaan. "Er wordt altijd gezegd: 'Vrouwen, trek je mond open'. Maar er gebeurt niets mee. Ik heb achteraf weleens gedacht: had ik m'n mond maar niet open gedaan, dan had ik daar misschien wél carrière kunnen maken." Van veel mannen krijgt ze te horen dat zij nu - na haar column - pas inzien wat er is gebeurd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Geen prettige plek om te zijn'

Roos Moggré en Siham Raijoul zijn oud-presentatrices van Het Jeugdjournaal en herkennen de verhalen over de sfeer bij NOS Sport. Die redactie bevond zich een verdieping boven hun werkplek en soms moesten ze daar naartoe voor een quote. "We kwamen liever niet op die verdieping", vertelt Roos. "We wisten allemaal dat de sfeer daar niet heel goed was. Als vrouw was dat geen prettige plek om te zijn. Er waren bepaalde types en wanneer ik die zag, maakte ik liever even een ommetje. Dan dacht ik: die kom ik liever niet tegen."

Ook Siham kwam liever niet op de redactie van NOS Sport. "Soms moest je daar iets vragen en dat was altijd even je moed bij elkaar rapen en zo snel mogelijk weer weg zijn."

Zelfbeschermingsgedrag

Roos geeft aan dat ze bepaald zelfbeschermingsgedrag is gaan normaliseren om met bepaalde collega's om te gaan. "Ik heb normaal gemaakt wat niet normaal is", vertelt ze. "De veiligheidsmarge die je voor jezelf inbouwt als je met mannelijke collega's in een auto stapt bijvoorbeeld. Je ontwikkelt een mechanisme om ermee om te gaan, maar ik heb nooit gedacht: dat zouden we ergens moeten zeggen."

Pijnlijk en frustrerend

De vrouwen aan tafel nemen het vooral de leidinggevenden kwalijk, die destijds niet hebben ingegrepen. "Twintig jaar lang heeft die hoofdredacteur daar gezeten, jarenlang zijn er klachten binnengekomen en daar is gewoon nooit wat mee gedaan", aldus Roos. "Dat is heel pijnlijk en frustrerend geweest voor de mensen die daar hebben gezeten."

Daarnaast kunnen ook omstanders in de toekomst een verschil maken in dit soort situaties. "Steun elkaar, kom voor elkaar op. Wees de stem die een ander niet kan zijn", zegt Siham.

De hele aflevering van Jinek is hier terug te kijken.

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie