Food

Waarom sommige foodbloggers het woord 'curry' willen cancelen

foto: unsplash
  1. Newschevron right
  2. Waarom sommige foodbloggers het woord 'curry' willen cancelen

Als er wordt gesproken over de Indiase keuken, dan komt al snel het woord 'curry' naar voren. Maar niet iedereen is daar blij mee. Volgens verschillende foodbloggers worden veel gerechten onterecht bestempeld als curry en doet dat woord bij lange na geen eer aan de veelzijdigheid van de Indiase keuken.

Parapluterm

De 27-jarige Chaheti Bansal uit Californië is een van de foodbloggers die de naam 'curry' wil cancelen. Eerder dit jaar plaatste ze daar een video over op haar Instagram. "Want ik begrijp niet wat dat woord betekent?" Volgens een gezegde verandert India elke honderd kilometer van cuisine. Het enorme land kent een rijke keuken met een grote diversiteit aan gerechten. "En toch gebruiken we nog steeds deze parapluterm die populair werd gemaakt door de witte mensen die niet de moeite namen om de echte namen van onze gerechten te leren kennen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kolonie

In het westen wordt de term curry al snel gegeven aan elk Zuid-Aziatisch gerecht in een saus of jus. Het is onduidelijk waar het woord precies vandaan komt. Professor Religieuze Studies Ilyse R. Morgenstein Fuerst vertelt aan NBC dat er verschillende theorieën zijn. "Curry is een van die woorden dat de meeste historici toeschrijven aan het slechte luisteren van de Britten." Zo hebben de Britse kolonisten mogelijk het woord 'kari' uit het Tamil - dat verschillende betekenissen heeft, waaronder bijgerecht - verkeerd verstaan.

Uiteindelijk werd het woord gebruikt voor alle Indiase gerechten. In plaats van het leren van de daadwerkelijke benamingen, werden gerechten allemaal op een hoop gegooid in de categorie curry.

Discussie

De video van Bansal over het cancelen van het woord curry werd gedeeld door Buzzfeed's Tasty en miljoenen keren bekeken. In de reacties ontstond een flinke discussie over het cancelen van curry. Inmiddels hebben sommige foodbloggers zich aangesloten bij de mening van Chaheti, waaronder de Amerikaanse Nisha Vedi Pawar (36). Zij liet in een interview met NBC weten ook niet te begrijpen waarom iedereen alles in de Indiase keuken maar curry noemt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer dan curry

Volgens Chaheti is het hoog tijd dat mensen kennis leren maken met de diversiteit van de Indiase keuken. Op haar social media-accounts Rooted in Spice deelt ze dan ook allerlei gevarieerde Indiase recepten en verhalen over haar cultuur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie