FunX

Pro-Palestijnse rapper Lowkey: "Hiphop kan een rol spelen in politieke verandering"

foto: Youtube - Lowkey Online
  1. Newschevron right
  2. Pro-Palestijnse rapper Lowkey: "Hiphop kan een rol spelen in politieke verandering"

De Iraaks-Britse hiphopartiest Lowkey maakt muziek over onrecht in de wereld. Ben je wel eens op een Palestina-demonstratie geweest? Grote kans dat je zijn nummers gehoord hebt. De rapper was onlangs in Nederland en FunX kreeg de kans om met hem te spreken over de rol van hiphop in politiek en de Palestijnse zaak.

Quote

Ik hoop dat mijn muziek mensen kan inspireren om zich te verzetten tegen onderdrukking.

Lowkey

Invasie Irak

Kareem Dennis, zoals Lowkey echt heet, is naast hiphopartiest ook academicus en journalist. Hij is geboren en getogen in Londen, waar hij met invloeden uit verschillende culturen opgroeide. "De War on Terror heeft veel impact op mijn ontwikkeling gehad", vertelt de rapper over de westerse 'strijd tegen terrorisme' na 9/11 . "Mijn blik op de wereld veranderde toen Groot-Brittannië, het land waar ik een politieke connectie mee heb, Irak binnenviel, het land waarin mensen wonen met wie ik een connectie heb."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitlaatklep en verzet

Door politiek betrokken familieleden werd de rapper al vroeg bewust van het onrecht in de wereld. "Dat hoor je ook terug in mijn muziek. Ik vind het dan ook belangrijk dat mijn muziek verbonden is aan maatschappelijke bewegingen." Zo hoopt Lowkey dat zijn nummers een rol kunnen spelen in politieke verandering. "Muziek kan een uitlaatklep zijn voor mensen die onderdrukking ervaren. Ik hoop dat mijn nummers mensen daarnaast kunnen inspireren om zich te verzetten tegen die onderdrukking." Vooral onder pro-Palestijnse activisten wereldwijd is de rapper hierom populair. In zijn songteksten heeft hij het namelijk regelmatig over de Israëlische illegale bezetting van Palestina en de mensenrechtenschendingen die daarbij komen kijken.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Quote

Hoe politieker je muziek wordt, hoe lastiger het kan zijn om gehoord te worden.

Lowkey

Verwijderd van Spotify?

"Maar hoe politieker je muziek wordt, hoe lastiger het kan zijn om gehoord te worden", vertelt Lowkey verder. Zo werd hij eerder dit jaar doelwit van een campagne van een Britse pro-Israël lobbygroep genaamd We Believe In Israel. "Ze beweerden dat mijn muziek op Spotify zou oproepen tot geweld tegen Israeliërs en dat het daarom verwijderd zou moeten worden."

Ondanks de campagne heeft Spotify de muziek van Lowkey niet verwijderd. "Ik denk dat dat kwam doordat ik veel steun kreeg van bekende mensen. Zo werd er een petitie gestart die is getekend door The Hulk-acteur Mark Ruffalo, de Jordaanse prinses Dana Firas, maar ook door verschillende prominente Joodse organisaties uit het Verenigd Koninkrijk", aldus de rapper.

Afschrikmiddel Israëlische bezetting

Beschuldigingen als 'aanzetten tot geweld' is iets waar veel Palestijnen mee te maken hebben, vertelt Lowkey. "Elk jaar belanden honderden Palestijnen, onder wie kinderen, in de gevangenis vanwege dingen die ze op Facebook plaatsten." Zo arresteerden de Israëlische bezettingsautoriteiten vorig jaar 390 Palestijnen voor 'aanzetten tot geweld' op sociale media, meldt the Palestinian Prisoners' Centre for Studies. Dit soort arrestaties zijn een veelgebruikt afschrikmiddel als onderdeel van de Israëlische bezetting van Palestina.

Als voorbeeld noemt Lowkey de zaak van Palestijnse dichter Dareen Tatour, die drie jaar huisarrest en vijf maanden celstraf heeft moeten uitzitten voor het op sociale media posten van een gedicht. "Toen ze in de gevangenis zat, heeft ze om een pen gevraagd, waarna de bewaker zei dat juist zij geen pen zou krijgen. Toen heeft ze met de rits van haar capuchon gedichten in de muur gekrast. Nadat ze vrijkwam, ontving ze de Oxfam Novib Award voor vrijheid van meningsuiting."

Quote

Hiphop geeft gemarginaliseerde groepen de kans om hun verhaal te delen met mensen die het beter getroffen hebben.

Lowkey

Hiphop en politiek

Hoewel het artiesten met een politiek kritische boodschap niet altijd makkelijk wordt gemaakt, denkt Lowkey toch dat hiphop een rol kan spelen in politieke verandering. Zo vertelt hij dat hiphop hem heeft geleerd empathie te hebben voor anderen. "Toen ik jonger was, luisterde ik naar Amerikaanse rapmuziek, waardoor ik bewust werd van de struggels waar de mensen aan die kant van de wereld mee te maken hebben." De rapper denkt dan ook dat hiphopmuziek kan bijdragen aan het doorbreken van de onzichtbare muren tussen verschillende groepen in de samenleving. "Het geeft gemarginaliseerde groepen de kans om hun verhaal te delen met mensen die het beter getroffen hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie