FunX

Diëtiste Arwa over de juiste voeding tijdens de ramadan: "Zó blijf je het langst vol"

foto: Arwan Badran
  1. Newschevron right
  2. Diëtiste Arwa over de juiste voeding tijdens de ramadan: "Zó blijf je het langst vol"

We kennen allemaal wel de typische vragen die je tijdens de ramadan krijgt, zoals: 'mag je dan ook geen water?' of 'mag je echt helemaal niets eten?'. Nee, tijdens de periode van zonsopgang en zonsondergang mag je niet eten en drinken. Maar op de momenten dat je wel mag eten, is het van groot belang dat je de gemiste voedingsstoffen weer inhaalt en genoeg eet en drinkt. FunX spreekt daarom diëtiste Arwa Badran, die zelf ook vast, over hoe je het meeste uit je voeding kunt halen en de ramadan op gezonde wijze doorkomt.

Suhoor

Moslims kennen tijdens de ramadan twee 'officiële' momenten waarop er wordt gegeten en gedronken. Dit gebeurt tijdens suhoor, voordat de zon opkomt, en tijdens de iftar, nadat de zon opkomt. Volgens diëtiste Arwa is het belangrijk dat je de dag goed start en de juiste voeding binnenkrijgt tijdens de suhoor. Ze hamert er dan ook op om suhoor niet over te slaan. "Je moet je energielevels op peil houden en dat kan alleen als je de juiste voedingsstoffen tijdens suhoor hebt binnengekregen." Volgens Arwa zijn daarbij een paar factoren van belang. "Je moet ervoor zorgen dat er voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels in je voedsel zitten. Koolhydraten zorgen bijvoorbeeld voor onze energielevels en het eten van de juiste vezelrijke producten laten je langer verzadigd blijven."

Het eten van de juiste maaltijden tijdens suhoor zorgen er dan ook voor dat je langer vol zit en de dag beter kunt doorkomen. De diëtiste vertelt dat het binnenkrijgen van genoeg vezels tijdens suhoor hierbij enorm helpt. "Zelf eet ik granola met Griekse yoghurt, omdat dit makkelijk te maken is. Zo heb je de eiwitten, vetten en vezels ineen. Als laatst doe ik er een handje noten bij en een eetlepel gebroken lijnzaad." Je kunt ook fruit en groenten toevoegen aan je maaltijd, omdat je deze vitaminen en mineralen nodig hebt. Wel zegt Arwa dat je niet per se langer vol blijft als je alleen groenten en fruit eet. "Mensen denken vaak dat je bij een 'gezond dieet' alleen maar groenten en fruit moet eten, maar dat verzadigt niet lang. Het is wel belangrijk om fruit en groenten toe te voegen aan je maaltijden, maar ze dus niet op zichzelf als maaltijd te zien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Variatie in plaats van eliminatie

Naast het eten van Griekse yoghurt, granola en volkoren producten zijn peulvruchten ook een belangrijke toevoeging aan je dieet als je langer met een vol gevoel wil zitten. Zo zegt ze dat kikkererwten, bruine bonen en kidneybonen niet op de lijst mogen ontbreken en dat je deze tijdens suhoor, maar ook de iftar kunt eten. "Je kunt kikkererwten vermalen tot hummus, maar ook gewoon bonen met rijst eten." De diëtiste legt uit dat je deze vezelrijke producten weer kunt combineren met eiwitten en vetten. "Bij eiwitbronnen kun je denken aan kip, vlees en vis, maar ook zuivelproducten en eieren. Eiwitten kun je overigens ook halen uit noten, die ook weer een bron van vetten zijn." Om alles goed met elkaar te kunnen combineren kun je volgens Arwa bijvoorbeeld volkoren brood, pasta of rijst als basis gebruiken en vervolgens een eiwitbron hieraan toevoegen. "Maak bijvoorbeeld een salade met volkoren pasta, groenten, feta of hüttenkäse, noten en olijfolie. Doe er vervolgens een eetlepel gebroken lijnzaad doorheen et voilà: je hebt hebt een erg voedzame maaltijd."

Hoewel het klinkt alsof er allemaal regels zijn en je maaltijd ineens erg gecompliceerd moet zijn, hoeft het volgens Arwa allemaal niet zo moeilijk te zijn. Het belangrijkste is dat je de juiste voeding binnenkrijgt en een goede basis hebt. Niet alleen tijdens suhoor, maar ook tijdens de iftar. Vermijd daarom eenzijdige maaltijden en probeer verschillende ingrediënten in je voedsel te gebruiken. "Het is belangrijk dat je een variatie aan voedsel nuttigt en je hoeft echt niet dingen te elimineren of ineens snoep, koek of chips te vermijden. Persoonlijk wil ik ook ergens naar uit te kijken, dus eet ik bijvoorbeeld na het eten wat baklava." De diëtiste zegt dat het opleggen van restricties niet goed is voor je en dat je er juist voor moet zorgen dat je fysiek én mentaal verzadigd kunt zijn. "Er wordt vaak angst gezaaid rondom dit soort lekkernijen, maar als je de juiste basis hebt en hier een goede balans in vindt, dan hoef je je hier geen zorgen om te maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drink niet teveel water

Als dan eindelijk het moment is aangekomen dat er na een dag vasten gegeten mag worden, is het volgens Arwa niet handig om in een keer heel veel water te drinken. "Als je dat doet, dan vul je meteen je hele maag. Het is dan moeilijk om nog te eten als je al vol zit. Verdeel het drinken over de gehele periode dat je niet vast, zodat je wel genoeg water binnenkrijgt", legt ze uit. Het is daarom beter om maar één glas water of melk te drinken, voordat je begint met het eten. "Het wordt vanuit de islam aangeraden om je vasten met een dadel en een glas melk te verbreken, omdat de profeet dit ook deed."

Het drinken van water is erg belangrijk en op TikTok gaat te ronde dat je hier zogenaamde elektrolyten aan moet toevoegen, zodat je lichaam het water beter opneemt. In de video's die viraal gaan, drinken mensen daarom water met wat Himalayazout. Volgens Arwa is dit niet nodig en kun je die elektrolyten al vinden in het voedsel dat je eet. "Je kan met het juiste eten en drinken ervoor zorgen dat je lichaam het vocht beter vasthoudt. Zo bevatten isotone dranken de juiste hoeveelheid zout en suiker, waardoor ze snel worden opgenomen vanuit je darmen in je bloed. Denk bijvoorbeeld aan bouillon, soep, melk of yoghurt."

Niet meedoen aan de ramadan

Hoewel er tijdens de ramadan voornamelijk wordt gesproken over de mensen die wel vasten, vindt Arwa het ook belangrijk om stil te staan bij de mensen die dit niet kunnen doen. Zo zorgt de ramadan voor een gevoel van saamhorigheid en komen heel veel mensen bij elkaar om samen te eten in de avond. Wanneer je om wat voor reden dan ook niet kunt meedoen aan de ramadan, kan dat ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt niet bij de gemeenschap te horen. Volgens Arwa ligt er nog een groot taboe op deze groep mensen en wordt er niet genoeg gesproken over het niet mee kunnen doen, omdat je ziek bent. "Niet alle ziektes zijn zichtbaar. Als je niet meteen aan iemand kunt merken dat ze ziek zijn, betekent dit niet dat ze gezond zijn."

De diëtiste doelt daarmee op de mensen die niet kunnen vasten, omdat ze kampen met mentale problemen. Ze wil daarom benadrukken dat de fysieke en mentale gezondheid allebei erg belangrijk zijn om mee te kunnen doen. "Als je niet sterk genoeg bent om te vasten, dan hoef je ook niet mee te doen aan de ramadan. Naast dat dit vaak erg vervelend is voor deze groep, krijgen ze ook nog te maken met de buitenwereld die dit niet altijd accepteert. Dat maakt het allemaal nog zwaarder, want veel van deze mensen willen gewoon mee kunnen vasten. Laten we ons daarom allemaal op onszelf focussen tijdens deze maand en een gezonde en fijne ramadan hebben. Het is namelijk belangrijk dat je deze maand sterk ingaat, maar er nog sterker uitkomt."

Ster advertentie
Ster advertentie