Robin Ramos zijn non-binair en dit is waarom zij met 'jullie' aangesproken willen worden
- News
- Robin Ramos zijn non-binair en dit is waarom zij met 'jullie' aangesproken willen worden
Robin Ramos zijn rapper, filmmaker, kunstenaar en een stem voor de queergemeenschap. Robin identificeert hen als non-binair, dus niet als man en niet als vrouw, maar alles ertussenin of daarbuiten. Daarnaast willen Robin met 'hen', 'zij' of 'jullie' aangesproken worden. Zij vertelden in TopiX wat hier de reden achter is.
Ubuntu en het 'wij' zijn
Volgens Robin is het voor veel non-binaire personen geen probleem om hen aan te spreken met 'je'. Zelf hebben Robin een bijzondere reden om met 'jullie' aangesproken te worden. "Ik heb heel erg gekeken naar wie ik ben en me verdiept in mijn geschiedenis. Op die manier ben ik erachter gekomen dat ik mezelf veel meer identificeer met de Ubuntu-filosofie en het 'wij' zijn."
Inmiddels weten Robin zo'n anderhalf jaar dat zij non-binair zijn. Zo maakten zij de korte film Grenzeloos Zijn om op zoek te gaan naar hun queer-identiteit. "Ik wilde met mijn eigen community op zoek gaan naar wat mijn identiteit is."
Video niet beschikbaar
Te Weinig informatie
Wat Robin het meest stoort, is dat er weinig informatie terug te vinden is in boeken over non-binariteit en queerheid. Zo geven zij aan dat het altijd al heeft bestaan in alle culturen.
"Het zegt al heel veel dat non-binaire mensen heel weinig genoemd worden in schoolboeken. Het is dus niet zo dat we niet hebben bestaan. De Egyptenaren, waren zwart, maar in onze schoolboeken zijn ze wit geverfd. Ze waren ook non-binair en dat wordt allemaal niet genoemd. Dat komt allemaal door kolonialisme en het westen die al die genderidentiteiten hebben uitgewist, omdat ze alleen man en vrouw willen. [...] Ik denk dat we moeten beseffen dat de natuur niet in hokjes denkt en dat het allerlei soorten en kleuren kan hebben."
Youth Pride Ambassadeur
Robin waren dit jaar Youth Pride Ambassadeur. Van die ambassadeurschap hebben zij ook gebruikgemaakt om een statement te maken tegen de inmiddels afgetreden Pride Amsterdam-voorzitter Frits Huffnagel. Dat gebeurde na de ophef over uitspraken van Huffnagel over vluchtelingen. "Ik heb een public statement geplaatst op social media en gezegd dat ik en de community dit niet accepteren en dat we hier gewoon verandering in willen zien. Uiteindelijk is hij opgestapt en ook het hele bestuur."
Ook op het nieuwe bestuur, samengesteld door Caroline Gehrels, zijn Robin kritisch. Zo vinden zij dat "kapitaal boven ethica" wordt gezet. Te commercieel, maar niet inclusief genoeg. "Niet alle kritiek van de afgelopen jaren vanuit gemarginaliseerde groepen is overwogen door Pride Amsterdam. Zo gaf het nieuwe hoofd aan dat zij 'niet alle kleuren van de regenboog in de commissie kunnen zetten.'"
'Zwarte queer personen worden niet serieus genomen'
Robin zijn er klaar mee en geven dan ook aan om te stoppen als Youth Pride Ambassadeur. Zo liepen zij naar eigen zeggen te veel tegen dingen aan bij Pride Amsterdam. Na verschillende voorvallen concluderen Robin dat - nu de Black Pride er is - de trans, non-binaire en niet-witte gemeenschap niet geassocieerd willen worden met de organisatie van Pride Amsterdam.
"Een van die dingen is dat je mening als zwart queer persoon niet zo serieus genomen wordt. Er wordt ook geroddeld over mij door de organisatie, dat vind ik best wel onprofessioneel. Ik vind dat dit soort dingen gehoord moeten worden, omdat dit de Pride is waar heel veel mensen van dachten: we zijn hier zo trots op. Een heel groot deel van de queer- en transgemeenschap voelt zich al langer niet vertegenwoordigd en is dat ook niet. We moeten onze rechten doortrekken en beseffen dat Pride een protest is. Laten we daarbij beginnen en niet alleen bij het maken van een soort feestje. Nu is het eigenlijk een culturele toe-eigening met onze human rights."
Video niet beschikbaar
Lees ook
FunX
Charisa vertelt over opmerkingen die je écht niet kan maken tegen queer-mensenFunX
Roos is non-binair: "Je identiteit bestaat uit zoveel meer dan je gender en seksualiteit"FunX
Jongeren protesteren tijdens Pride Walk: "Niemand is vrij tot iedereen vrij is"Up 2 Date
Lange wachttijden in de transzorg: jongeren grijpen naar zelfmedicatie