Naar cookieinstellingen
FunX

Waarom het onhaalbaar is om aan álle maatschappelijke verwachtingen te voldoen

  1. Newschevron right
  2. Waarom het onhaalbaar is om aan álle maatschappelijke verwachtingen te voldoen

Besef, het leven is geen wedstrijd waarin je zo snel mogelijk je leven op een rijtje moet krijgen. Afstuderen, een relatie, een eigen huis, een rijbewijs, kinderen, het zijn allemaal mijlpalen die we uitbundig vieren. Veel jongeren hopen dat ze voor een bepaalde leeftijd helemaal gesetteld zijn. Maar wat als die deadline eraan komt en de zaken er nog niet zo voor staan als je voor ogen hebt? En wat als je helemaal niet zit te wachten op het klassieke huisje-boompje-beestje, maar wel de druk van buitenaf voelt om dit te bereiken?

“DOOR INFLUENCERS OP SOCIAL MEDIA VOELT HET ALSOF IK NIKS HEB. IK TWIJFEL OVER MIJN BAAN, BEN NOG SINGLE. ZIJ HEBBEN ALLEMAAL HET PERFECTE LEVEN. - SOPHIE (24)”

‘DAT WIL IK OOK’

De 24-jarige Sophie is iemand die de druk om een ‘stabiel leven’ op te bouwen, steeds meer voelt. Zij heeft ook een concrete leeftijd als deadline: “Het liefst heb ik op mijn 28e een vriend en beginnen we dan met kinderen krijgen.” De jonge vrouw uit Arnhem streeft naar het klassieke huisje-boompje-beestje: “Ik wil vastigheid, want ik hou niet van onzekerheid.”

Ondanks dat ze nog maar 24 is, kan ze zich nu al druk maken over het feit dat ze nog geen partner, huis en droombaan heeft. Dat het lijkt alsof iedereen om haar heen wel ‘succes’ heeft werkt daar ook niet aan mee. “Door influencers op social media voelt het alsof ik niks heb. Ik twijfel over mijn baan, ik ben nog single. Zij hebben allemaal het perfecte leven. Kijk naar Monica Geuze bijvoorbeeld. Zij is maar een half jaar ouder, maar heeft alles wat ik ook wil.”

STEEDS LATER VOLWASSEN

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat twintigers van 2018 mijlpalen in hun levensloop later bereiken dan de twintigers van 2008. Ze gaan later uit huis, volgen langer onderwijs en hebben minder snel een vaste arbeidsrelatie of een koophuis. Ook stijgt de leeftijd waarop ze gaan samenwonen of kinderen krijgen.

Hoe dat komt, legt psycholoog Thijs Launspach uit in een video van de Universiteit van Nederland. De tijd tussen de pubertijd en het moment dat je je volwassen voelt, is steeds langer geworden. We stellen die dingen de we traditioneel associëren met volwassen worden, zoals een vaste baan, een koophuis kunnen kopen, een huwelijk en kinderen, steeds langer uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

STRESS

Wat we dan doen in de tussentijd? Nienke Wijnants, psycholoog en auteur van Twintigerstwijfels en dertigersdilemma's, vertelt dat we - júist omdat die periode tussen pubertijd en volwassenheid zo lang is geworden - veel gaan twijfelen. We willen dat alles perfect is. We moeten meteen onze droombaan vinden en we willen de liefde van ons leven tegen het lijf lopen.

"Millenials zijn continu op jacht, maar nooit tevreden. Ze zijn altijd bezig met doelen in de toekomst, maar niet bezig met het moment en de weg ernaar toe."

THE BIG 30
We streven naar perfectie en willen niet settelen voor minder. Tegelijkertijd willen we wel alle doelen behaald hebben voordat we een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Meestal leggen we de deadline op de magische leeftijd dertig. En dat creëert stress.

Als je als tiener denkt aan hoe je leven eruitziet als je dertig bent, heb je waarschijnlijk een heel rooskleurig idee. Je hebt dan carrière gemaakt en geniet met je perfecte gezin in een prachtig paleis. Als de big thirty dan dichterbij komt en jij nog single in je studentenkamer zit, kan dat confronterend zijn. Zeker als iedereen om je heen het wel ‘goed voor elkaar’ lijkt te hebben.

Emma Watson ging vorig jaar viral met haar opmerking over haar dertigste verjaardag. “Ik dacht eerst: waarom maken mensen zo’n groot punt van hun dertigste verjaardag? Het stelt niet zoveel voor. Maar toen ik eenmaal 29 was, werd ik zo gestrest en angstig.” Ze vertelde aan de British Vogue dat ze de naderende deadline haar onzeker maakte: "Als je geen huis hebt laten bouwen, geen echtgenoot hebt, geen baby hebt en dertig wordt, terwijl je carrière niet helemaal vaststaat of nog aan het nadenken bent over wat je wilt, dan is het niet genoeg. Je voelt een enorme druk."

“Geld en rijkdom doet mij niks, maar mijn ouders wel.” - Julia (24)

Social Media

Social media wakkert de paniek om 'achter te lopen' volgens Thijs Launspach extra aan. “Millenials vergelijken zich over het algemeen met elkaar om te bepalen hoe succesvol ze zijn in het leven. Dat gaat tegenwoordig makkelijker door alle technologie die we nu hebben.” Wat je dan misschien vergeet is dat mensen vaak alleen de positieve gebeurtenissen delen op social media.

De 21-jarige Celine merkt ook dat de eisen die ze aan zichzelf stelt, erger worden door social media. “Ik moet mezelf eraan herinneren dat mijn eigen tempo oké is, maar ik vergelijk mezelf constant met anderen.” Celine doet er alles aan om in haar ogen goed genoeg te zijn. “Die wil om mijlpalen te bereiken, zoals een goede carrière, komt van binnen- én buitenaf. Je hebt je eigen verwachtingen en daarnaast word je beïnvloed door social media en gevoed door meningen van ouders, familie, vrienden en de maatschappij.”

"Je moet jezelf heel goed afvragen: doe ik dit omdat ik het zelf wil of omdat ik de druk voel van buitenaf?" - Psycholoog Nienke Wijnants

DRUK
De druk om zo snel mogelijk een ‘stabiel leven’ op te bouwen, komt niet alleen vanuit jezelf en social media, maar vanuit je hele omgeving. Heb je nog geen relatie? Dan word je tijdens een familiediner waarschijnlijk vaak gevraagd of je al iemand op het oog hebt. Heb je wel al een tijdje een stabiele relatie, dan krijg je waarschijnlijk de vraag wanneer je in het huwelijksbootje gaat stappen.

Dat merkt ook Roberto*. “Mensen vragen altijd aan mij wanneer ik eindelijk mijn vriendin ten huwelijk ga vragen, dan denk ik, kunnen we niet ergens anders over praten?” De 27-jarige man uit Dordrecht wil ooit wel trouwen, maar hij is daar nog lang niet klaar voor. “Ik voel me nog een grote baby. Ik ga dat pas doen als ik me volwassen voel.”

ADVIES

Défano Holwijn wijdde een paar maanden geleden een post over de druk om alles zo snel mogelijk op een rijtje te krijgen. Ook hij merkte dat er in zijn omgeving veel mensen zijn die denken dat ze niet hard genoeg gaan. “Dat je denkt: sang… hij/zij is even oud als ik, maar hij/zij is verder dan ik.” Hij gaf zijn volgers het volgende advies om met de druk om te gaan: “Soms is het je omgeving die daar druk op zet, maar relax. Take your time and do it right. Er is geen ‘juiste tijd’; jouw tijd komt wel. Laat je niet haasten.”

Wat wil je

Volgens psycholoog Nienke Wijnants ervaren veel jongeren een tijdsdruk, maar is die helemaal niet terecht. "Je denkt dat alles voor een bepaalde leeftijd geregeld moet worden, maar dat is helemaal niet waar." Behalve het krijgen van kinderen, zit er geen tijdslimiet aan het bereiken van bepaalde mijlpalen.

Haar advies om om te gaan met deze tijdsdruk, of het voorkomen van zo'n druk, is om al op jonge leeftijd goed na te bedenken wat je wil. "Het is heel goed om je begin twintig af te vragen: wat wil ik?" Wat daarbij heel belangrijk is, is om jezelf af te vragen of je iets echt vanuit jezelf wil, of wil omdat je druk van buitenaf voelt. "We denken allemaal dat we zo vrij zijn, maar onbewust word je toch gedreven door de manier waarop de maatschappij nu is ingericht. Vanaf je vierde doorloop je de verschillende fases: basisschool, middelbare school, studie, baan, partner enzovoorts. Voor sommigen is het helemaal prima om zo te leven, maar voor een groot gedeelte is het helemaal geen bewuste keuze. Je laat je meesleuren in dat treintje. En als je dan oud bent, denk je: shit ik heb mijn leven geleid volgens de normen die gangbaar zijn, maar ik ben niet gelukkig."

Het is dus heel belangrijk om na te denken hoe jij je leven wil leiden en bewuste keuzes te maken in hoe je je leven inricht.

ONGELUKKIG

De 24-jarige Julia weet inmiddels heel goed wat ze wil en heeft zich losgemaakt van de verwachtingen van buitenaf. In het verleden voelde ze de druk om zo snel mogelijk alle mijlpalen te bereiken en dat kwam vooral door haar ouders. “Ik heb drie studies gedaan en ben drie keer gestopt. Ik kon gewoon mijn draai niet vinden. Ik ging eigenlijk alleen maar naar school om mijn ouders te pleasen. Het was niet gezond en ik was echt ongelukkig.” Julia besloot daarom het roer helemaal om te gooien. Ze stopte met school en begon met een parttime baan in de horeca. Haar ouders waren daar niet blij mee. “Geld en rijkdom doet mij niks, maar mijn ouders wel.”

Haar vriend Nik is ook gestopt met zijn studie International Business Languages en begonnen in de horeca. “Hij kwam erachter dat hij toch niks met zijn studie wilde doen. Hij hoefde alleen nog zijn scriptie af te maken en dan was hij cum laude afgestudeerd.” Dat klinkt misschien nogal shocking, maar Julia en Nik zijn nu gelukkig. “Ik vind het belachelijk dat mensen soms 50 uur werken om te leven. Zij hebben waarschijnlijk meer eisen en een andere levensstijl. Ik heb liever meer vrije tijd en minder geld.”

Droom

Dominique (23) zit ook niet te wachten op huisje-boompje-beestje. Ze studeert niet en is al een paar maanden op reis. Hoe anderen daarover denken maakt haar niet uit: “Ik voel geen druk, omdat ik van jongs af aan mijn eigen ding doe, ongeacht de mening van anderen.”

Creatief bezig zijn is wat Dominique het liefst doet. Ze hoopt een bestaan op te bouwen als kunstenaar, maar is voorlopig nog aan het reizen. “Ik heb hier altijd al van gedroomd. Ik kan iedere dag gaan en staan waar ik wil en hoef me nergens druk om te maken.”

- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op FunX

FunX gebruikt Functionele en Analytische cookies voor websites optimalisatie en metingen. Geef voor andere cookies je voorkeuren op

Meer uitleg

Waarom cookies?

De Nederlandse Publieke Omroep plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van de Nederlandse Publieke Omroep gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Analytische cookies voor Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Cookies gezet door comScore bevatten alleen een uniek nummer en zijn NPO-specifiek, deze worden niet gebruikt om NPO-bezoekers buiten de NPO-sites te volgen. JavaScript zorgt ervoor dat metingen niet gecached kunnen worden zodat we een herhaalde page-view kunnen tellen.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van de Nederlandse Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk en optimaal mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina\’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina\’s, bezoekers zijn niet uniek te identificeren
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina\’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Sociale Media cookies

Cookies om de inhoud van onze website te delen via social media

De artikelen en video’s die je op onze website bekijkt, kun je door middel van buttons delen via social media. Voor het functioneren van deze buttons wordt gebruik gemaakt van social media cookies van de social media partijen, zodat deze je herkennen op het moment dat je een artikel of video wilt delen.

Deze cookies maken het dus mogelijk dat

Bij Social Media sites ingelogde gebruikers, bijvoorbeeld Twitter of Facebook, is het mogelijke om sommige inhoud van onze website direct te delen op die sites. Voor de cookies die de social media partijen plaatsen en de mogelijke data die zij hiermee verzamelen voor verschillende doeleinden onder andere gepersonaliseerde reclame, verwijzen wij ook naar de verklaringen die deze partijen op hun eigen websites daarover geven; zie de links hieronder. Let op dat deze verklaringen regelmatig kunnen wijzigen. De websites van de Nederlandse Publieke Omroep hebben daar geen invloed op.

  • Facebook (https://www.facebook.com/policies/cookies/)
  • Google+ / Youtube (https://policies.google.com/privacy?hl=nl)
  • Twitter (https://twitter.com/en/privacy)
  • Instagram (https://help.instagram.com/1896641480634370?ref=ig)

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil sociale media koppelingen zoals Facebook berichten en YouTube video’s kunnen zien op deze site:

    Hiermee sta je het plaatsen van cookies door sociale medianetwerken toe. Deze netwerken kunnen je volgen en je internetgedrag gebruiken voor andere doeleinden buiten de NPO om.