FunX

Don Ceder over hoe hij als zwarte politicus de strijd tegen racisme aangaat

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Don Ceder over hoe hij als zwarte politicus de strijd tegen racisme aangaat

Door alle demonstraties wereldwijd tegen institutioneel racisme en politiegeweld, is de grote vraag natuurlijk of er nu eindelijk een verandering gaat komen. Don Ceder is advocaat en fractievoorzitter van de ChristenUnie Amsterdam en vertelde in Start met Fernando hoe hij de strijd tegen racisme aangaat in de Nederlandse politiek.

Don Ceder over hoe hij als zwarte politicus de strijd tegen racisme aangaat

Witte omgeving

Don vertelt dat hij als beginnend politicus al snel merkte dat hij in een omgeving terechtkwam waar veel diversiteit miste. "Ik kwam in 2018 in de gemeenteraad van Amsterdam. Daarmee was ik de eerste zwarte mannelijke fractievoorzitter. Dat is pas in 2018 geweest, dus dat laat al zien: je komt in een vrij witte omgeving."

Druk en verwachtingen

Je stem laten gelden en daadwerkelijke veranderingen brengen als politicus, is natuurlijk een goed voornemen waar ook Don zich voor inzet. Vooral als het om onderwerpen als racisme en discriminatie gaat. Toch gaat dat niet altijd zo snel en makkelijk als dat hij zou willen.

"Ik merk vaak dat er een bepaalde druk en verwachting is vanuit de gemeenschap. Ze denken dan dat er meteen een revolutie wordt ontketend als iemand van kleur in de politiek komt. Het is natuurlijk wel een bepaald systeem waarin je terechtkomt. Alles gaat via een bepaald beleid en allerlei rapporten en evaluaties. Het gaat vaak trager dan je zou willen. Ikzelf loop daar ook tegenaan, vooral als het gaat om onderwerpen als racisme en discriminatie. Het is gewoon een traag proces. Als politicus doe je wat je kan, maar zit je ook in het systeem dat je tegelijkertijd wilt veranderen. Je wilt vaak heel veel, maar je komt ook in een web waar je je als politicus in moet weten te navigeren. Dat is soms een uitdaging."

Excuses voor slavernijverleden

Don ziet ook dat bepaalde belangrijke onderwerpen lange tijd niet aan bod zijn gekomen. Vaak kunnen dat onderwerpen zijn die voor bepaalde groepen van enorm belang zijn. Don geeft een voorbeeld uit eigen ervaring: "Neem bijvoorbeeld de excuses voor het slavernijverleden. Dat speelde al decennia lang, maar we dienden het pas in 2018 in, toen ik en nog een paar andere Kamerleden van kleur een meerderheid konden vormen. Dat had al veel eerder kunnen gebeuren, maar dat zie je pas als je in het systeem zit."

'Blijf praten'

Politici die controversiële wetten kunnen wijzigen of juist nieuwe wetten kunnen laten doorgaan, zijn hard nodig. Toch is daar nog niet het probleem mee opgelost volgens Don. Hij is van mening dat mensen niet veranderen van de een op de andere dag. Ook een nieuwe wet kan daar lang niet altijd verandering in brengen.

"Ik geloof dat wetten mensen beschermen. Als je wetten tegen racisme hebt, beschermt het minderheden. Daar moet je voor strijden en een meerderheid en draagvlak voor creëren. Tegelijkertijd geloof ik ook dat een wet iemands gedachten niet verandert. Daarom denk ik dat je moet blijven praten. Je kunt wetten wel veranderen, maar je ziet het ook met het afschaffen van de slavernij en de civil rights movement in de VS: de dag erna was er niet gelijk vrede. Dat komt omdat de mindset van mensen niet verandert door wetten. Daarom moet je het gesprek blijven aangaan. Kijk naar Mark Rutte gisteren. Die geeft gewoon toe dat hij nu anders denkt over Zwarte Piet, terwijl ik hem een paar jaar geleden andere dingen hoorde zeggen. Het is een langzaam proces waarin je in gesprek blijft gaan. Je blijft agenderen, je blijft protesteren en langzaam maar zeker bereik je zo een verandering."

'Wij moeten de verandering zijn'

Volgend jaar in maart zullen er weer verkiezingen zijn. Don raadt dan ook zeker iedereen aan om te stemmen, vooral omdat veel mensen dat niet doen. "Zoek een partij die bij je past en een persoon waarvan je zegt: 'Daar kan ik achterstaan en die vertrouw ik.' Als je jezelf door niets en niemand vertegenwoordigd voelt, sta dan op en zorg ervoor dat je zelf de politiek instapt. Dat is ook wat ik twee jaar geleden heb gedaan, toen ik zag dat we een verandering nodig hadden. Wij moeten de verandering zijn."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie