FunX

Waarom je commerciële diëten beter kan skippen: "Het gaat om je relatie met eten"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Waarom je commerciële diëten beter kan skippen: "Het gaat om je relatie met eten"

Het is vandaag Internationale Anti-dieetdag. Dat is geen dag om veel en 'ongezond' eten te promoten, maar een dag waarop er aandacht wordt gevraagd voor de ongezonde maatschappelijke druk om dun te zijn of af te vallen. Diëten en lijnen wordt nog vaak gepromoot als werken aan je gezondheid, maar de heersende dieetcultuur doet meer kwaad dan goed. Diëtiste Arwa vertelde aan FunX waarom commerciële diëten niet the way to go zijn en waarom de obsessie met dun zijn zo kwalijk is.

Quote

Er is een onrealistisch streven naar het schoonheidsideaal. Mensen denken dat wanneer je afvalt en een bepaald gewicht hebt, dat je dan automatisch gezond bent en er 'goed' uitziet.

Arwa

Anti-dieetdag

De Internationale Anti-dieetdag werd op 6 mei 1992 in het leven geroepen door de Britse feministe Mary Evans Young. Na zelf gekampt te hebben met een eetstoornis wilde ze andere mensen helpen hun lichaam te accepteren en een einde maken aan de dieetcultuur. Ook zou de dag ingevoerd zijn naar aanleiding van de dood van een 15-jarig meisje, dat door de aanhoudende druk om af te vallen en te voldoen aan het schoonheidsideaal uiteindelijk zelfmoord pleegde. Op 6 mei worden daarom ook andere slachtoffers van 'het slankheidsideaal' herdacht.

Afvallen is niet altijd positief

Arwa is gespecialiseerd in het helpen van mensen met een eetstoornis en waar veel mensen afvallen als iets positiefs zien, is dat voor haar niet per se het geval. "Ik kijk er anders naar dan 'de rest', omdat ik weet en zie wat voor impact dat soort marketingstunts kunnen hebben op een kwetsbare doelgroep."

Dat we in onze maatschappij zo obsessief bezig zijn met ons gewicht en uiterlijk vindt Arwa op z'n zachtst gezegd verontrustend. Vooral dat bepaalde lichaamsvormen als beter worden gezien dan andere, is volgens haar kwalijk aan de dieetcultuur. "Er is een onrealistisch streven naar 'perfectie', naar het schoonheidsideaal. Mensen denken dat wanneer je afvalt en een bepaald gewicht hebt, dat je dan gezond bent en er 'goed' uitziet."

Schoonheidsideaal

Ze benadrukt dat dikker zijn dan het schoonheidsideaal helemaal niet automatisch betekent dat je beter zou kunnen afvallen. "Als je kijkt naar de natuur - naar dieren, bomen en planten - zie je ook dat alles in verschillende soorten en maten komt", legt Arwa uit. "Waarom zijn wij dan zo bezig met het bereiken van een onrealistisch schoonheidsideaal? Dit is gewoon hoe een mensenlichaam werkt en eruitziet. Iedereen is uniek."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dieetcultuur

Met de dieetcultuur wordt het systeem bedoeld waarin dun zijn als beter en gezonder wordt gezien dan dik zijn. Gewicht en lichaamsvorm zijn daarbij bepalend voor iemands verdere waarde. Wijk je af van het (voor de meesten) onrealistische ideaalbeeld van een dun lichaam en streef je ook niet naar dunner worden en afvallen, dan hangen daar allemaal stigma's aan vast. Zo worden dikke mensen vaak gezien als luier, ongezonder en minder succesvol dan dunne mensen. Dat heeft verschillende vormen van gewichtsdiscriminatie als gevolg.

Deze opvattingen - en daarmee de dieetcultuur - worden in stand gehouden door het eenzijdige beeld van lichamen in de (sociale) media. Dit uit zich op talloze manieren. Denk aan advertenties die inspelen op angst om aan te komen, de obsessie voor light- en caloriearme producten, de manier waarop we over eten praten met termen als cheaten en vooroordelen over gewicht in de medische wereld.

Dik is niet hetzelfde als ongezond

Het gegeven 'dik is ongezond' is al vaak onderuit gehaald door verschillende experts, maar toch lijken ontzettend veel mensen hier nog steeds van overtuigd. Dat werd begin dit jaar weer eens duidelijk toen er (wederom) verontwaardiging ontstond vanuit een dun persoon op Instagram vanwege het feit dat de voormalige Belgische minister van Volksgezondheid een dikke vrouw is. Want hoe kan iemand die zwaar is nou advies geven over gezondheid?

Nou, dat kan ze waarschijnlijk net zo goed als een dun persoon, want je kan niet slechts aan iemands uiterlijk afleiden hoe (on)gezond iemand is. Je kan dik zijn en kerngezond, of juist dun met allerlei ziektes onder de leden. "Alleen omdat je aan de buitenkant kan zien dat iemand dik is en men ervan uitgaat dat diegene dan ongezond is, denken mensen dat ze het recht hebben om er iets van te zeggen", aldus Arwa. "Wanneer dunne mensen een ongezonde levensstijl hebben en bijvoorbeeld overmatig drinken of veel drugs gebruiken, dan hoor je er niemand over."

Genetisch bepaald

Net als dat dik niet gelijk staat aan ongezond, staat het ook niet gelijk aan veel en vet eten. Al zouden we allemaal hetzelfde eten en drinken en evenveel sporten, dan zou nog iedereen er anders uitzien, zo benadrukt Arwa. Er spelen namelijk veel meer factoren een rol bij iemands gewicht dan alleen het eetpatroon. Zo is lichaamsgewicht net als bijvoorbeeld oogkleur genetisch bepaald, legt ze uit. "Veel mensen beseffen dat niet. Het staat al vast hoeveel vet je vasthoudt en hoe breed je heupen worden. Net als hoe groot je voeten worden. En je gaat toch ook niet proberen om je schoenmaat kleiner te krijgen?"

Quote

Diëten is stressvol voor je lichaam en vaak kom je daarna juist weer meer aan, omdat je lichaam een buffer heeft aangemaakt uit angst dat je jezelf weer gaat verhongeren. Dat is gewoon niet de manier.

Arwa

Onzekerheid als verdienmodel

Wat Arwa betreft zijn commerciële diëten nooit een slim idee. "Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat 80 procent van de mensen die die volgen gewoon weer aankomt", vertelt ze. "Het is stressvol voor je lichaam en vaak kom je daarna juist weer meer aan, omdat je lichaam een buffer heeft aangemaakt uit angst dat je jezelf weer gaat verhongeren. Dat is gewoon niet de manier."

Daarnaast benadrukt ze dat er geen producten bestaan die je kunnen laten afvallen. Wat een product dus ook belooft, kilo's kwijtraken gaat maar op één manier: minder eten dan dat je verbrandt. "Uiteindelijk komt het altijd neer op minder calorieën binnenkrijgen dan je lichaam nodig heeft." Ook detoxproducten en -sapjes zijn wat haar betreft bullshit. "Detoxen is helemaal niet nodig", legt ze uit. "Waarom denk je dat je als mens een lever en nieren hebt? Die zorgen er al voor dat je lichaam gecleansed wordt, daar heb je geen gekke sapjes voor nodig. Die doen niks, behalve dat bedrijven er geld aan verdienen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gezonde relatie met eten

Afvallen zou wat betreft Arwa eigenlijk nooit een doel op zich moeten zijn, maar slechts een bijeffect van het aanpassen van je levensstijl. Waar je je volgens haar beter op kan focussen, is luisteren naar je lichaam en zorgen voor een gezonde relatie met eten. Dat betekent niet alleen voldoende en gevarieerd eten, maar ook kunnen genieten van eten zonder je schuldig te voelen. "We moeten eten niet zien als beloning of straf. We moeten ook echt stoppen met termen als 'cheatday'. Mensen hebben geen idee wat voor effect dat heeft. Eten is geen vijand."

Er bestaat geen slecht eten

Ook de labels 'ongezond' of 'slecht' eten kunnen wat haar betreft de prullenbak in. "Zo van: een blikje cola heeft tien suikerklontjes, dus dat is slecht. Je creëert zo een bepaalde angst, waardoor mensen een ongezonde relatie krijgen met voeding. Een blikje cola is prima, als je er maar niet tien op een dag drinkt." Ze legt uit dat je moet kijken naar iemands hele eetpatroon en niet naar één bepaalde maaltijd of snack. "Daarom gebruik ik de term 'gezond' ook niet zo vaak. Het gaat erom wat je over een hele dag of week eet en wat je mentale relatie is met voeding."

Zo kan het ook

Merk je dat je vatbaar bent voor invloed van buitenaf wanneer het gaat om voeding, gewicht en je lichaam? Misschien heb je dan wat aan onderstaande tips die Arwa besprak in de TopiX-podcast.

  • Twijfel je of je eetpatroon wel variërend en verzadigend genoeg is? Stap naar een professional voor hulp, zoals een diëtiste. Die hoeft niet meteen een heel voedingsschema voor je te maken, maar kan ook gewoon meekijken of je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. "Ga alsjeblieft niet zelf op onderzoek uit op internet, want daar vind je de grootste bullshit", aldus Arwa. "Veel websites zien er betrouwbaar uit en bedrijven halen er vaak ook onderzoeken bij, maar die betalen ze zelf, dus die zijn vaak niet betrouwbaar."
  • Check wie je volgt op Instagram. Dat heeft meer invloed op je dan je misschien denkt. Merk je dat je aan een bepaald persoon of account vooral negatieve gevoelens overhoudt? Demp of ontvolg diegene dan gewoon.
  • Ga bij jezelf na hoe je over eten praat. Kraak je jezelf af wanneer je een croissantje of gebakje eet? Of heb je al snel je mening klaar over een dik persoon? Vraag jezelf af of dat echt nodig is, want zo houd je de dieetcultuur in stand.
  • Benoem het niet wanneer je ziet dat iemand is afgevallen of aangekomen. Dat is namelijk niet automatisch iets positiefs voor de persoon in kwestie. Misschien worstelt diegene met een eetstoornis of is de gewichtsverandering een vervelende bijwerking van andere dingen die spelen in iemands leven.
  • Wil je toch graag aan jezelf werken? "Probeer je dan meer te richten op niet-fysieke dingen, zoals meer van jezelf houden", adviseert Arwa.

Dit verhaal verscheen op 20 januari 2022 al eerder bij FunX in een uitgebreider artikel.

Ster advertentie
Ster advertentie