Achraf (23): "Ik probeer sleutelposities te krijgen, zodat ik anderen kan helpen"
- News
- Achraf (23): "Ik probeer sleutelposities te krijgen, zodat ik anderen kan helpen"
"Ik ben geboren in 1996 en groeide op in een tijd waarin de aanslagen op 11 september plaatsvonden. Ik heb die tijd heel bewust meegemaakt en dat heeft mijn jeugd gevormd. In een wereld van polarisering, verharding en haat werd ik constant gevraagd wat mijn mening was over de aanslagen. Politici als Geert Wilders probeerden mij in de media te beperken in mijn vrijheid. Dan groei je vanzelf op met het idee dat je niet het privilege hebt om je niet met politiek bezig te houden. Daarom ben ik een activist, een docent, een jongerenburgemeester, maar boven alles een mens.
Als docent vind ik de aansluiting met mijn leerlingen makkelijker, omdat ik zelf nog jong ben. Ik bied ze graag de helpende hand en spar graag met ze, omdat ik hun struggle zelf ook heb meegemaakt. Toen ik nog studeerde verdiende ik €3,60 per uur en had dus ook momenten waarop ik geen geld op mijn bankrekening had om kleding en schoolboeken te kopen of moeite had met het vinden van een woning en mijn schoolgeld te betalen.
Doelen zijn ontzettend belangrijk en ik vind het jammer dat veel jongeren daar niet mee bezig zijn. We leven in een hele creatieve generatie. Als je al die creativiteit op Instagram en TikTok zou combineren met beleid en intelligentie dan zouden we heel ver kunnen komen. Daar is wilskracht, passie en een doelstelling voor nodig. Begin met uitzoeken waarom je iets doet en met wie je te maken hebt. Hebben zij het beste met je voor of proberen ze producten aan je te verkopen? En vraag je ook af of het je helpt in je algemene ontwikkeling als mens. Dan weet je genoeg om iemand te blijven volgen of ontvolgen.
Stel ook doelen op je werk om je te blijven ontwikkelen. Ik was ooit vakkenvuller en stelde als doel om teamleider te worden en zo meer te gaan verdienen. Ik ging alle vacatures langs om dat te bereiken. Eenmaal bereikt? Dan kijk je weer een stap verder. Op school was er een opleidingscommissie. Daar wilde ik actief in worden. Ik wil altijd groeien en altijd de macht proberen op te zoeken. Probeer altijd sleutelposities te krijgen, zodat je anderen kunt helpen. Dat is precies wat ik nu doe in verschillende rollen.
Naast mijn baan als docent vertegenwoordig ik de stem van Amsterdamse jongeren als de jongerenburgemeester. Ik ga veel in gesprek met de jongeren en probeer de signalen die ik detecteer op tafel te leggen bij lokale politici. Toch heb ik het gevoel dat de politiek niet helemaal openstaat voor jongerenparticipatie. Maar ik geef niet op en vind altijd wel een creatieve manier om tot ze door te dringen en de problemen van jongeren op de kaart te zetten.
Het jeugdloon is misschien verhoogd voor de oudere jongeren, maar een woning krijgen is haast onmogelijk geworden en het leenstelsel is ingevoerd. Onze situatie is vooral achteruit gegaan en ik betwijfel of wij dat kunnen veranderen als we onze stem niet kunnen laten horen. Een bekende van mij zegt altijd: “If you're not at the table, you're on the table.” Als je niet aan tafel zit, dan wordt je kapotgemaakt door lobby's van anderen. En dat is precies wat ons jongeren nu overkomt. Er gaat niets veranderen als er zo weinig jongeren actief zijn in de politiek.
We moeten sleutelposities bereiken en dat is wat ik als jongerenburgemeester probeer mee te geven. Wordt actief. Zorgt dat je altijd nevenactiviteiten opbouwt, want daar leer je veel van. Zit je op een ROC, een hbo of de universiteit? Zoek dan de studentraad op. Probeer daar een positie te krijgen. Dan kan je meepraten en meebeslissen, maar vooral een heleboel leren. Er zijn ook scholen die daar extra trainingen voor aanbieden. Dat is een stap geweest in mijn leven waar ik een heleboel van heb geleerd. Omgaan met media, mensen en hoe politiek er in de praktijk uit ziet, dat zijn dingen die ik daar heb opgepikt.
Ik heb jongeren om mij heen die een studentenraad of medezeggenschapsraad in willen of een stageplaats zoeken. Ik voorzie ze van tips en advies, maar het begint allemaal met investeren in jezelf. Het belangrijkste is misschien wel lezen en je blijven ontwikkelen. Bezoek de bibliotheek en doe aan zelfstudie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het nieuws van alle kanten bekijkt. De wereld is echt breder dan jouw rechtenstudie of opleiding tot doktersassistent. Probeer altijd meer te leren.
Ik wist als student niet waar ik bepaalde dingen op kon zoeken of hoe sommige dingen werkten. Ik had niemand met ervaring om op terug te vallen. Als jongerenburgemeester probeer ik die persoon te zijn voor jongeren die er even niet uitkomen. Je kan bij mij komen met vragen of huisvesting en het leenstelsel tot aan je psychische gezondheid. Dan gaan we samen sparren en uitzoeken hoe je geholpen kan worden. Ik help je graag bij het zoeken van een baan of om actief te worden binnen je gemeenschap of op school. Stuur mij een DM of privébericht via Instagram, Facebook of Twitter. Schaam je niet, want dat is mijn taak en ik help je graag.
Ik vraag niets van de gemeente Amsterdam voor deze positie. Ik hoef geen geld. Het enige dat ik wil is een plek aan tafel, want ik kan moeilijk stilzitten en toekijken hoe we kapotgaan, omdat de positie van jongeren niet sterk genoeg is. Bij de volgende crisis gaan veel jongeren instorten met hun flexcontracten. Dat merk je nu al in de coronacrisis, maar als daar ook nog een financiële crisis bij komt dan ben ik heel benieuwd hoe het afloopt. Komt er geen plek vrij aan de tafel? Dan vind ik wel een manier om die mensen aan tafel alsnog te bereiken. Jongeren zijn belangrijk. Ik hoop dat ze dat inzien, want ik bereik de jongeren die de politiek niet bereikt. En van mij kom je niet zomaar af.
Dat ik alles niet zomaar accepteer, bleek ook onlangs toen de rechtse media mij probeerde te framen. Ik word nu grappend de gevel destroyer genoemd door mijn vrienden, omdat er onlangs flinke ophef om mij ontstond wegens een tweet die ironisch bedoeld was. Ik suggereerde op Twitter dat oude door slavernij gefinancierde gevels, neergehaald moesten worden. Kort daarna stuurde ik een tweet de wereld in waarin duidelijk stond dat het humoristisch bedoeld was. Maar dat liet de rechtse media natuurlijk weg in het desbetreffende artikel om mij belachelijk te maken en te framen.
Die historische koloniale gevels hebben te maken met een brede discussie over dekolonisatie en bewustwording. Gevels hebben een monumentale waarde. Die hoeven van mij niet neer. Daar kan een bijschrift bij, net als bij de ambtswoning van de burgemeester. Als het gaat om standbeelden, ben ik van mening dat standbeelden van massamoordenaars niet thuishoren in het straatbeeld. Mensen die fout zijn, die zet je niet op een voetstuk. Die horen eerder thuis in een museum."
CLOSE UP
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
Lees ook
FunX
Bernice (24): "Sinds ik in een bejaardenhuis woon, maak ik me minder snel druk om dingen"FunX
Lyon (24): "Op de ene plek ben ik te wit, op de ander te zwart"FunX
Seyma (32): "Ik heb als Turkse vrouw mijn kansen gepakt in een mannenwereld en daar een hele business omheen gebouwd"Close-up
Afranina (28): "Online deel ik ook wat er niet goed gaat, dat is belangrijk"